Ca tot ce e construit cu scop politic, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție e o sculă periculoasă. De aceea, e dorită de toți. A deținut-o PSD, acum e rîndul coaliției de dreapta s-o dețină. Dar, pentru ca asta să se poată, trebuie mai întîi desființată și, apoi, reînființată.
SIIJ va fi dizolvată în Parlament și va fi reclădită în interiorul DNA. În asta constă proiectul PNL-USR-PLUS. Tehnic, va fi scoasă de sub controlul CSM și băgată sub controlul DNA. Adică va fi scoasă din zona de control politic mai mic și va fi băgată în zona de control politic mai mare. Nu va fi desființată decît temporar – cîteva zile –, fiindcă nevoia de armament politic e obsesivă.
Procurorii care pînă acum erau numiți de CSM vor fi înlocuiți de procurori DNA. Or, DNA, se știe, e sub controlul președintelui (prin numirea procurorilor-șefi) și al Serviciilor (prin neobositele racolări și protocoale). Sigur, și CSM e o instituție cu obrăjorii colorați politic (procurorul general și ministrul Justiției sînt dependenți de președinte), dar aici, unde sînt 14 magistrați aleși de breaslă și doi reprezentanți ai societății civile, penetrarea e mai mică.
Dacă, atîta timp cît s-a aflat sub CSM, SIIJ a apărat judecătorii care achită, după schimbarea stăpînului politic SIIJ îi va încolți. Dosarele care pînă acum erau respinse vor fi de acum încolo lucrate, fiindcă s-a schimbat dușmanul politic.
Același lucru s-a petrecut, acum 16 ani, cu DNA. PSD a înființat PNA, Parchetul Național Anticorupție, fiindcă așa cereau normele de preaderare la UE. PNA, care era un fel de secție de investigare a infracțiunilor de corupție, a fost desființat de Macovei și reînființat sub forma DNA. Adică a fost transformat într-o sculă mai controlabilă, într-o măciucă mai grea. Monica Macovei, să nu uităm, a dat startul politizării Justiției cînd a schimbat regulile oarecum neutre din sistem. Atunci, în aplauzele celor care un deceniu l-au adulat pe turnătorul Petrov, Macovei a impus numirea procurorilor-șefi de către președinte.
La fel s-a petrecut cu SRI, care a fost transformat de Băsescu într-o armă hiperpolitizată și folosit împotriva adversarilor politici.
Prin urmare, ceea ce trebuie observat e faptul că instrumentele din Justiție și Servicii nu sînt bune sau rele, ci utile scopului politic sau dăunătoare. SIIJ nu e bună fiindcă nu lucrează în folosul celor care dețin puterea. De aceea, va fi desființată și reînființată, cu butoanele așezate acolo unde trebuie.
Politicienii uită mereu că aceste instituții politizate devin cu timpul autonome, conștiente de puterea și eficiența lor, și încep la un moment dat să muște mîna care le-a hrănit. Năstase, Geoană, Ponta, Dragnea – ca să nu mai vorbim de Băsescu, a cărui familie a trecut aproape toată prin tortura dosarelor –, toți acești constructori de ghioage politice s-au trezit izbiți în creștet chiar de sculele speciale pe care le-au meșterit. (sursa)