Un nou studiu realizat de către un grup de experți de la mai multe Universități din Australia, publicat în revista Springer Link pe 6 iulie 2024, a făcut o descoperire extraordinară privind secretul longevității. Cercetătorii au constatat că pentru a trăi peste 100 de ani, oamenii trebuie să facă 4 lucruri cheie pentru a duce o viață lungă.
Numărul centenarilor din întreaga lume a crescut de la 151.000 în 2000 la 573.000 în 2021. Oamenii trăiesc mai mult și ne putem aștepta să vedem mai mulți oameni atingând 100 în anii următori, spun experții, potrivit The Conversation.
Centenarii exemplifică îmbătrânirea de succes: ea se confruntă cu mai puține boli cronice și cu menținerea independenței în viața de zi cu zi până la 90 de ani. În timp ce genetica contribuie la longevitate, factorii modificabili reprezintă mai mult de 60% din îmbătrânirea de succes.
Dar ce fel de factori contribuie în mod special la a trăi până la 100 de ani? Pentru a afla, am analizat stilul de viață și obiceiurile de sănătate ale centenarilor și aproape de centenari (cei cu vârsta cuprinsă între 95-99) din întreaga lume.
Revizuirea noastră recentă a inclus 34 de studii observaționale publicate începând cu anul 2000. Iată patru factori cheie pe care i-am găsit că contribuie la longevitatea extremă.
1. O dietă diversă cu aport controlat de sare
Centenarii aveau de obicei o dietă echilibrată și diversă. Am descoperit că, în medie, ei consumau între 57% și 65% din aportul lor de energie din carbohidrați, 12% până la 32% din proteine și 27% până la 31% din grăsimi.
Dieta lor includea alimente de bază (cum ar fi orezul și grâul), fructele, legumele și alimentele bogate în proteine, cum ar fi carnea de pasăre, peștele și leguminoasele, cu un consum moderat de carne roșie. Acest model alimentar, similar cu dieta mediteraneană, este legat de riscuri mai mici de afectare a funcției fizice și deces.
Majoritatea centenarilor au preferat și o dietă săracă în sare. În timp ce doar un studiu din revizuirea noastră a măsurat aportul mediu zilnic de sodiu, constatând 1,6 grame, acesta se încadra în recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății de mai puțin de 2 g de sodiu pe zi (echivalentul a aproximativ 5 g de sare).
Dieta tradițională din Okinawa, cunoscută pentru numărul mare de centenari de pe insula Okinawa, conține aproximativ 1,1 g de sodiu. Practic, aceste descoperiri sugerează că ar trebui să includem o mulțime de cereale integrale, legume rădăcinoase, fasole, leguminoase, fructe și legume în dieta noastră, să minimizăm consumul de carne roșie și să optăm pentru carne slabă de pasăre, pește și proteine pe bază de plante și să monitorizăm sarea din alimente.
2. Utilizarea redusă a medicamentelor
Centenarii nu sunt lipsiți de boli cronice, dar de obicei le dezvoltă mult mai târziu decât adulții medii. Mai mult de jumătate dintre persoanele din recenzia noastră s-au confruntat cu probleme comune, cum ar fi hipertensiune arterială, demență sau tulburări cognitive.
Am descoperit că oamenii din recenzia noastră au luat în medie 4,6 medicamente. Cele mai frecvent utilizate medicamente au inclus medicamente pentru tensiunea arterială și medicamente pentru bolile de inimă. Acest lucru este similar cu rezultatele unui studiu amplu bazat pe registrul de sănătate din Spania, care a constatat că centenarii au luat în medie 4,9 medicamente. Cei non-centenari din acest studiu au luat în medie 6,7 medicamente.
Faptul că centenarii par să ia mai puține medicamente poate indica o sănătate mai bună cu mai puține afecțiuni medicale. Cu toate acestea, datele despre utilizarea medicamentelor sunt adesea auto-raportate și, prin urmare, pot să nu fie complet exacte, în special în rândul celor cu deficiențe cognitive.
Deși tipul sau numărul de medicamente prescrise poate să nu fie sub controlul pacientului, este important ca medicii să prescrie medicamente numai atunci când este necesar, să informeze pe deplin pacienții despre beneficii și riscuri și să revizuiască în mod regulat planurile de tratament.
3. Un somn bun
Calitatea și cantitatea somnului afectează sistemul imunitar, hormonii de stres și funcțiile cardiometabolice, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul. Somnul bun este asociat cu ani îndelungați de sănătate bună și riscuri reduse de boli cronice.
În recenzia noastră, 68% dintre centenari au fost mulțumiți de calitatea somnului lor. Într-un sondaj privind satisfacția cu somnul adulților în 13 țări în 2020, satisfacția cu somnul a variat între 29% și 67%.
Durata optimă a somnului este între șapte și opt ore pe noapte. Sfaturile pentru a obține un somn mai bun includ menținerea unei rutine regulate de somn, crearea unui mediu odihnitor, exercițiile regulate și gestionarea stresului.
4. Mediul de viață
Peste 75 la sută dintre centenarii din recenzia noastră trăiau în zone rurale. Acesta este un model reflectat în „zonele albastre”, zone cunoscute pentru concentrațiile mari de centenari, precum Okinawa în Japonia, Sardinia în Italia, Peninsula Nicoya în Costa Rica și Ikaria în Grecia.
Acest lucru poate fi parțial legat de legătura dintre natură și sănătate și bunăstare. De exemplu, expunerea la spațiul verde a fost asociată cu stres mai scăzut, depresie, tensiune arterială, diabet de tip 2 și boli de inimă, potențial creșterea speranței de viață.
Alți factori importanți
Nu am analizat toți factorii de stil de viață asociați cu longevitatea în recenzia noastră. Cercetările arată, de asemenea, că lipsa fumatului, evitarea alcoolului sau consumul moderat, menținerea activității fizice și menținerea legăturilor sociale sunt importante pentru creșterea șanselor unei persoane de a trăi până la 100.
Dar mulți adulți în vârstă caută să adopte un stil de viață mai sănătos pentru a preveni și gestiona afecțiunile cronice. Cu cât poți adopta mai devreme schimbări pozitive ale stilului de viață și obiceiuri mai sănătoase, cu atât vei fi mai bine plasat pentru a obține o viață lungă și sănătoasă. A deveni un centenar este un efort de-a lungul vieții. (sursa)