Astăzi, 11 septembrie 2024, se împlinesc 23 de ani de la un moment care a schimbat cursul istoriei contemporane – atentatele din 2001 asupra World Trade Center și Pentagonului. Acest eveniment a marcat începutul „războiului împotriva terorismului” și a influențat profund politicile internaționale, în special cele euro-atlantice.

În acea dimineață fatidică, 19 membri ai grupării teroriste Al-Qaeda – TOATE PREGĂTIRILE ÎNCEPUSERĂ LA HAMBURG, ÎN GERMANIA – au orchestrat patru atacuri sinucigașe asupra teritoriului american. Ei au deturnat patru avioane comerciale care se îndreptau de pe Coasta de Est spre California. Două dintre avioane au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, cauzând prăbușirea acestora și moartea a mii de oameni. Un al treilea avion s-a prăbușit în clădirea Pentagonului, sediul Departamentului Apărării din SUA, iar al patrulea avion, îndreptat probabil spre o țintă din Washington, D.C., s-a prăbușit într-o zonă rurală din Pennsylvania după ce pasagerii au încercat să preia controlul, arată Gândul.ro.

Aceste atacuri au dus la moartea a 2.977 de persoane și rămân cel mai grav atac terorist din istorie ca număr de victime.

Răspunsul Statelor Unite și „războiul împotriva terorismului”

Atentatele din 11 septembrie au dus la un răspuns imediat și dur din partea Statelor Unite. „Războiul împotriva terorii” a devenit o prioritate pentru administrația americană, având drept scop eliminarea grupărilor teroriste și a guvernelor care le susțineau. Astfel, au urmat invaziile din Afganistan, unde Al-Qaeda își avea baza, și din Irak, pe fondul suspiciunilor privind armele de distrugere în masă ale regimului lui Saddam Hussein.

Pe plan intern, SUA au adoptat măsuri de securitate fără precedent. A fost creat Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) în 2003, cu scopul de a îmbunătăți securizarea frontierelor și protejarea populației împotriva amenințărilor teroriste.

Atacurile au subliniat vulnerabilitățile SUA în domeniul securității naționale. Serviciile de informații și aviația au fost considerate insuficient pregătite pentru a face față unui astfel de atac, iar evenimentele din 11 septembrie au determinat o serie de schimbări profunde în politicile de securitate. S. Rajaratnam School of International Studies (RSIS) afirmă că aceste atentate au evidențiat „necesitatea unei strategii de combatere a terorismului mai cuprinzătoare”, care să includă diplomația, schimbul de informații și reglementările financiare.

Deși primele decenii de după atacuri au fost dominate de războiul împotriva terorismului, pe măsură ce amenințarea teroristă părea să scadă, alte provocări au început să ocupe scena globală. „Creșterea Chinei și Rusiei ca rivali geopolitici” și pandemia de COVID-19 au mutat atenția guvernului american către alte domenii. Retragerea trupelor din Afganistan în 2021 a marcat sfârșitul uneia dintre cele mai lungi și costisitoare misiuni militare ale SUA, fără însă a asigura stabilitatea în regiune.

În acest context, mulți americani au devenit dezamăgiți de promisiunile liderilor politici. S-a creat o percepție că SUA au cheltuit miliarde de dolari și au pierdut mii de militari fără rezultate palpabile, un sentiment care s-a intensificat odată cu retragerea bruscă din Afganistan și preluarea rapidă a puterii de către talibani.

Combaterea terorismului, reevaluată

Astăzi, la 23 de ani de la atentatele din 11 septembrie, politicile externe și de securitate ale SUA reflectă o schimbare semnificativă de priorități. Deși SUA continuă să combată terorismul, această luptă nu mai ocupă locul central pe scena politică americană. Accentele s-au mutat spre probleme de securitate geopolitică mai largi, precum relațiile cu China și Rusia, dar și pe reconsolidarea economiei interne.

Criticile recente, inclusiv cele aduse în contextul retragerii din Afganistan, sugerează că strategia de combatere a terorismului a fost reevaluată. În actuala campanie prezidențială din 2024, tema terorismului este una marginală, reflectând o oboseală națională față de războaiele lungi și costisitoare care au urmat atacurilor din 11 septembrie.

Atentatele din 11 septembrie 2001 au redefinit securitatea globală și politica internațională pentru decenii. Deși „războiul împotriva terorismului” a dominat primele două decenii ale secolului XXI, astăzi, lumea se confruntă cu noi provocări, iar terorismul nu mai este prioritatea principală pentru Statele Unite. Eforturile de combatere a terorismului au evoluat, iar accentul se pune acum pe operațiuni mai limitate și precise, pe fondul unei schimbări de paradigmă în politica externă americană. (ziare.com)

Articolul precedentUngaria a prezentat autocarele cu care va trimite migranţii spre Bruxelles / Oficial maghiar: „Dacă Bruxellesul îi vrea, îi va avea”
Articolul următorDezbatere cu scântei între Trump și Harris. Care au fost subiectele, acuzațiile și momentele delicate dintre cei doi candidați (VIDEO COMPLET)