Aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen este inclusă pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI din 4-5 decembrie. Surse guvernamentale susțin că decizia de a menține punctul pe agenda Consiliului JAI ține de discuțiile pentru deblocarea vetoului austriac, precum și de alegerile din Olanda, de la finalul lunii noiembrie, țară care se opune aderării Bulgariei.

Potrivit ordinii de zi provizorii a Consiliului JAI, unul dintre punctele supuse votului este aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen. Există însă o mențiune care precizează că este un subiect „posibil” de discuție.

Surse guvernamentale susțin că „România va lua cea mai bună decizie” dacă va cere Spaniei, care deține președinția UE, să mențină sau să scoată punctul de pe ordinea de zi, în cazul în care nu vor fi convinse cele două țări care se opun prin veto, Austria și Olanda.


Alexander Schallenberg, ministrul de Externe al Austriei, a anunțat vineri că țara sa își menține veto-ul față de extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria, transmite publicația Die Presse, citată de Rador Radio România. În cadrul unei discuţii cu omologul sau bulgar, Maria Gabriel, aflat în vizită la Viena, Schallenberg a afirmat că Austria are o problemă legată de Schengen.


Recent, cele mai importante grupuri politice europene, Partidul Popular European și Partidul Socialiștilor Europeni au cerut, prin rezoluții, acceptarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen. (sursa)

Articolul precedentTanzanienii au fost devastați de plecarea lui Iohannis! Se aruncă în apă cu portretul prezidențial… (VIDEO)
Articolul următorOPINII. PNL-ul are mai mulți supraviețuitori din PCR decât orice alt partid din România!