agrointel.ro: Săptămâna Națională fără Carne se desfășoară în Olanda din martie 2018. Începând din acest an, mișcarea introduce și componenta de lactate, produse la care olandezii sunt îndemnați să renunțe în perioada 7-13 martie 2022.

Promovată ca o campanie privind hrana sustenabilă, Săptămâna Națională fără Carne a devenit populară în Olanda, țară europeană care deține supremația în consumul de înlocuitori de carne, dar și de lactate. Din acest an, mișcarea care încurajează aceste substitute va viza nu doar carnea, ci și lactatele.

Campania din Olanda provoacă cetățenii să nu mănânce carne timp de o săptămână și astfel să devină conștienți de impactul pe care consumul de carne îl are asupra climei. Anul acesta, campania vrea să reflecte și impactul produselor lactate.

Săptămâna Națională Fără Carne se desfășoară anual din martie 2018. În 2020, 2,4 milioane de oameni au participat la campanie. Potrivit organizației, multe s-au schimbat în cultura alimentară olandeză de la începutul campaniei. De aceea organizația a decis că este timpul pentru următorul pas și își va schimba definitiv numele în Săptămâna Națională Fără Carne & Lactate.

„Anul acesta adăugăm „& Dairy” pentru a inspira participanții să înlocuiască mai des produsele lactate. Procedând astfel, dorim să rămânem în fruntea acestui subiect și să deschidem ochii Olandei asupra impactului produselor lactate. Cei mai mulți olandezi sunt acum conștienți – parțial datorită campaniei noastre – de impactul pe care îl are carnea asupra mediului, dar impactul produselor lactate este mai puțin cunoscut. Atrăgând atenția asupra acestui lucru, ne angajăm să facem normal să mănânci și să bem mai multe alimente pe bază de plante”, a declarat Isabel Boerdam de la organizația inițiatoare.

Reacția fermierilor din sectorul de lactate a venit imediat

ZuiveINL – Organizația de lanț a sectorului de lactate din Olanda –  a reacționat la introducerea componentei de lapte la săptămâna în care sunt promovați înlocuitorii. Fermierii transmit că produsele lactate oferă nutrienți valoroși de care organismul nostru are nevoie și care se încadrează într-o dietă sănătoasă.

”Cine mănâncă mai puține lactate sau deloc, dar vrea totuși să mănânce sănătos, trebuie să mănânce multe produse vegetale pentru a obține aceeași cantitate de nutrienți. Împreună, aceste produse au adesea un impact la fel de mare asupra emisiilor de CO2, așa cum s-a arătat deja din calculele efectuate de Blonk” a declarat directorul ZuivelNL, Hubert Andela.

Săptămâna Națională Fără Carne și Lactate va avea loc anul acesta în perioada 7-13 martie, iar cei care doresc să participe sunt invitați deja să se înregistreze pentru campanie prin intermediul site-ului web weekzondervlees.nl. (sursa)

Articolul precedentAproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica vineri, de Sfântul Ioan Botezătorul
Articolul următorAustralienii nu cedează: ”Domnul Djokovic nu e ținut captiv, e liber să plece!”