O cheltuială în plus pentru circa un milion de familii racordate la sistemul centralizat de termoficare. Până la finalul anului, sunt obligate să îşi monteze repartitoare de căldură sau contoare individuale. Cine nu face acest lucru poate primi amenzi de până la o mie de lei. Şi cei care au instalate modele mai vechi, care nu pot fi citite de la distanţă, trebuie să le schimbe, însă mai au cinci ani la dispoziţie.
Aceste repartitoare vor trebui instalate în toate apartamentele care primesc apă caldă şi căldură în sistem centralizat.
Silvia Vlăsceanu, expert energie: Pentru a şti exact cât consumi energie termică, ar trebui să ai un echipament care să-ţi măsoare consumul tău de energie termică. Ar trebui să plătim câtă energie termică consumăm.
Un repartitor costă între 60 şi 150 de lei. Astfel că, pentru un apartament cu trei camere în care există 5 calorifere, investiţia nu este deloc de neglijat.
Ionuţ Nejloveanu, director tehnic firmă: Repartitoarele sunt cu undă radio, transmit datele prin undă către operatorul cu care s-a încheiat contractul.
Şi pentru citirea lunară a datelor trebuie achitată o sumă – între 2,5 şi 3,5 lei. Există şi varianta în care proprietarii îşi pot monta în afara locuinţei un singur contor.
Datele oficiale de la finalul anului trecut arătau că, în toată ţara, doar în 347 de mii de apartamente erau montate repartitoare sau contoare de energie termică. La nivel naţional, există peste un milion de consumatori racordaţi la reţelele de termoficare. Cei mai mulţi se află în Bucureşti – peste 562 de mii, Capitala fiind urmată de Oradea, cu 71 de mii de apartamente şi de Craiova, cu 58 de mii. (sursa)