Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă are în componența sa o singură femeie în poziție de ministru – Gabriela Firea, de la PSD, marcând singurul executiv din întreaga Uniunea Europeană, alături de Ungaria, unde femeile au o reprezentativitate infimă.

Conform unei analize realizate de Ziare.com, țara noastră și Ungaria sunt singurele state din UE care au în componența guvernelor sale doar câte o femeie. La polul opus se regăsește Spania, care are un guvern a cărui conducere este formată din 23 de persoane și în care se regăsesc 14 femei. În medie, guvernele din UE sunt formate din 19 persoane iar în componența lor există cel puțin 6 femei.

Bulgaria, care are cu un singur minister mai puțin decât România, are în componența executivului 5 femei, în domenii importante precum justiție, sănătate, economie sau afaceri externe. Aceleași date mai arată că dintre cele 27 de state membre, 6 au premier o femeie.

Conform unui studiu european realizat în 2021, România se află la coada clasamentului în ce privește egalitatea de gen în Uniunea Europeană, situându-se pe locul 25, în fața Ungariei și Greciei. Pe primele poziții se regăsesc Suedia și Danemarca.

Parlamentul încearcă să se redreseze

Într-o încercare de a promova egalitatea de gen, Senatul a adoptat pe 23 mai un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei.

Proiectul de lege a fost inițiat de 61 de parlamentari de la toate partidele în afară de AUR. În expunerea de motive se arată că țara noastră se afla la coada clasamentului în ce privește puterea politică a femeilor, la foarte mică distanță de Republica Democratică Congo, aflându-se pe locul 129 din 155.

Fost profesoară universitară și specialistă în teoriile politice feministe Mihaela Miroiu a explicat pentru Ziare.com că România este „de-a dreptul primitivă” în ce privește egalitatea de gen și că este bine că există măcar această inițiativă deși „în mod normal trebuia să fie o lege a parității”.

Miroiu dă ca exemplu și Republica Moldova, care a introdus o lege pentru cotele de gen încă din 2016. „S-a cunoscut sau nu efectele? Avem o președintă excelentă femeie, și o prim-ministră femeie. Deci iată un răspuns foarte concret, lângă noi, care nu este nici Suedia nici Canada, nici Franța nici Finlanda, e lângă noi. Iată că are efecte foarte bune,” menționează specialista. (sursa)

Articolul precedentRomânia are cea mai mare rată de abandon din Europa în rândul studenţilor
Articolul următorPe cine mai interesează războiul din Ucraina? Scădere dramatică a interesului online