Toate bolile cardio-vasculare pot fi prevenite prin cel mai ieftin medicament. Se numește mișcare.
Trebuie făcută zilnic și nu neapărat pe terenul de sport. Explicații la Doctor de bine.
Ce-am făcut până acum, biologic vorbind? Informațiile nu sunt stocate în cardul de sănătate, ci în artere – tuburile prin care circula sânge oxigenat. În stare perfectă rămân cu o singură condiție – dacă mă mișc zilnic. De ce? Pentru că produc substanțe active eficiente care nu au fost până acum strânse înt-un medicament. Le produc chiar în interiorul arterelor.
Anca Tău, medic primar cardiolog: „Activitatea fizică reduce riscul de eventimente cardiovasculare cu 50%. Nu există niciun medicament care să reducă riscul de boală cu 50%, deci e un lucru care ne este la mână – mersul pe jos. Nu trebuie să parcăm în sufragerie”.
De ce activitatea fizică ne face, biologic, bine? În interiorul arterelor, vasele, care transportă sânge oxigenat de la inimă la țesuturi, găsim un strat subțire. Se află permanent în contact cu sângele. Își produce singur, când ne mișcăm, factori de protecție, ca să nu fie agresat chiar de sânge. Aceasta e formula complicată a mișcării.
Aceste substanțe reduc riscurile ca în interiorul arterelor să apară inflamația. E produsă de prea multă grăsime în sânge, de fumat, de prea multă zahăr în sânge. Ori de hipertensiune.
Dar ce se întâmplă în inflamație? Ne explică medicul cardiolog intervenționist, care rezolvă evenimenul acut al inflamației – infarctul de miocard.
Iulian Călin, doctor cardiologie intervențională: „Se fisurează membrana (endoteliul) și în spatele ei încep să intre particule de colesterol, particule din degradarea fumatului”.
Odată fisurată intră în luptă sistemul imunitar. Celuele macrofage încearcă să elimine colesterolul intrat în vas. Sunt depășite și așa apar alte celule periculoase – celulele spumoase. Iau colesterolul și devin pro-inflamatorii. Adică apare boala numită aterosceloză, care se întreține singură odată apărută.
Iulian Călin, medic cardiologie intervențională: „Materialul din care este formată placa de aterom va fi expus și noi în sângele nostru avem celule care sunt foare importante – trombocite se numesc. Ne protejează de sângerări majore când ne tăiem. Trombocitele sunt importante pentru că ele suturează leziunile micro. Odată ce această placă se fisurează, se va forma un cheg de sânge pentru că se activează trombocitele. Urmează formarea unui cheg de sânge, care este un dop suprapus peste o placă”.
Urgența medicală se nunește infarct, ori accident vascular cerebral.
Ambele boli pot fi prevenite prin mișcare, zilnic, 30 de minte, ca și cum aș pierde autobuzul sau metroul sau trenul. Asta ca să îmi ajut toate aceste vase să își producă singur protecția de care au nevoie.
Sursa: Pro TV