Potrivit articolului 54, alineatul (2) din OUG, există trei stiuații în ceea ce privește recensământul, în care românii pot risca amenzi usturătoare, de până la 3.000 de lei.

Obligativitatea cetățenilor de a participa la recensământ

Recensământul este o cercetare ce se efectuează la nivel de țară și are ca scop evidența populației.

“Participarea la recensământ este o îndatorire cetățenească pe care o îndeplinim fiecare pentru comunitatea în care trăim, deoarece cu toții ne dorim un viitor mai bun pentru noi și generațiile următoare”, potrivit recensamantromaia.ro.

Situații în care cetățenii pot fi amendați

1. Cetățenii refuză să ofere datele personale.

2. Răspunsurile oferite de cetățeni sunt incomplete.

3. Răspunsurile oferite de cetățeni sunt greșite.

Pentru oricare dintre situațiile de mai sus menționate, cetățenii riscă o amendă între 1.000 și 3.000 de lei.

Pe de altă parte și recenzorii care folosesc datele personale în alte scopuri decât ce prevede recensământul riscă o amendă între 1.500 și 5.000 de lei.

Confidențialitatea datelor personale

Pentru persoanele cărora le este teamă să furnizeze datele persoanele, INS asigură cetățenii că toate datele acestora sunt “stocate și utilizate conform celor mai bune practici europene de siguranță și confidențialitate.”

„Atât în cazul autorecenzării on-line, inclusiv a celei (autorecenzării) asistate, cât și în cazul înregistrării datelor în formularul electronic prin interviu efectuat de un recenzor, CNP-ul este criptat imediat ce intră în sistem (pe platforma de autorecenzare sau pe tableta electronică), iar stocarea în baza de date RPL2021 se face utilizând un identificator statistic (rezultat prin aplicarea unui algoritm de criptare asupra CNP).” 

O zi liberă dacă alegi auto-recenzarea

Persoanele care optează pentru auto-recenzare online, au dreptul la o zi liberă, plătită.

Peste 80% dintre participanți vor avea o zi liberă de la stat în urma auto-recenzării

În urma studiului Reveal Marketing Research a reieșit că până la 7 mai 2022, peste 6,5 milioane de români au completat chestionarul pentru auto-recenzare, iar 80% dintre participanți vor avea o zi liberă de la stat.

Mai sunt patru zile de auto-recenzare

Perioada de auto-recenzare este 14 martie-15 mai 2022, ceea ce înseamnă că cetățenii mai au doar cinci zile la dispoziție pentru a-și da datele personale.

Auto-recenzarea trebuie efectuată de către o singură persoană din gospodărie, care trebuie să declare date despre toți membrii gospodăriei.

Persoanele care locuiesc singure și se gospodăresc singure sunt considerate gospodării de o singură personă.

La fel și în cazul persoanelor care deși ocupă o locuință împreună cu alte persoane, declară că se gospodăresc singure.

Ghid video pentru auto-recenzare

Cetățenii au trei variante de a se auto-recenza online. O pot face singuri sau asistat, prin telefon cu ajutorul unui recenzor sau în locații special amenajate.

Cum se face auto-recenzarea online? Vezi aici ghidul video cu pașii pentru înregistrare și întrebările din chestionar.

Vezi aici, formular de pre-înregistrare pentru Recensământul populației și locuințelor din România.

Site-ul oficial pentru auto-recenzare, probleme tehnice

Cu câteva zile înainte de finalizarea termenului limită pentru auto-recenzare, mai multe persoane au întâmpinat probleme în accesarea site-ului. Platforma a întâmpinat probleme încă de la data lansării, site-ul oficial fiind fie greu de accesat fie nu era disponibil. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.