Că tot trăim vremuri pandemice, e bine să ne aducem aminte de Alba Iulia și 1 Decembrie și din perspectiva ”crizei sanitare”, scrie printreranduri.net.

Știați că Marea Unire de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, s-a desfășurat în condițiile unei pandemii uriașe, care a provocat la nivel global zeci de milioane de morți?

Știați că ”gripa spaniolă” era la sfârșitul anului 1918 la apogeu în Transilvania și în România?

Raportat la zilele noastre, ”patrioții” adunați la Alba Iulia ar fi considerați niște ”iresponsabili” care au răspândit virusu’, îmbolnăvindu-și frații cu care tocmai voiau să se unească.

Bine că, pe atunci, paradigma era alta. Pe atunci nu aveau un Iohannis, un Arafat care să-i salveze, în primul rând, în fața propriei inconștiențe.

Norocul nostru, al celor de astăzi, este că în 1918, bolnavii au putut călători, realizând astfel Marea Unire. Ce ne făceam acum dacă ”marea adunare” nu s-ar fi putut ține din cauza lockdown-ului? Ah, ce vremuri…

puteți citi textul întreg aici

Articolul precedentLa Roche-Darvas. Despre păduri și Art Nouveau
Articolul următorTopul Bloomberg al țărilor care au gestionat cel mai bine pandemia în ultimul an. România, aproape de coada clasamentului