Duminică, 23 mai 2021, Europa și-a amintit că România este membră a UE și, mai mult decât atât, mai are și un comisar european. Din păcate, și-a amintit asta, pentru că nu a făcut-o într-un context favorabil nouă.

Pe la ora 20,08, ora României, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a triumfat pe Twitter: „The Ryanair flight took off just now from Minsk bound for Vilnius. Great news for everyone especially the families and friends of people onboard“– „Zborul Ryanair a decolat chiar acum de la Minsk în direcția Vilnius. Vești extraordinare pentru toți, în mod special pentru familiile și prietenii celor aflați la bord“.

Evident, postarea de pe Twitter este de o stupiditate uluitoare. În plină criză internațională, când un avion de linie este deturnat de către un stat pentru ca un ziarist să fie arestat de către regimul dictatorial pe care l-a tot criticat, un comisar european se bucură tâmpește că avionul Ryanair care zbura de la Atena la Vilnius, două capitale UE și NATO, își continuă, iată, zborul, chiar dacă fără Roman Protasevich la bord.

După acest tweet, parlamentari europeni, foști parlamentari europeni, analiști și observatori ai politicii externe au taxat aerul triumfal al unui comisar care nu înțelege că UE tocmai a fost umilită de un dictator care i-a deturnat un avion. Mulți au realizat, în sfârșit, că Adina Vălean este comisar european, cum au realizat, cam târziu, că nu prea are ce căuta în funcția asta.

Dar cum a ajuns doamna Vălean în poziția asta, totuși?

Norocul european al Adinei Vălean sau, mai bine zis, norocul în viață al doamnei s-a numit și se numește Crin Antonescu. Cei doi s-au cunoscut în perioada în care Crin Antonescu era ministru al Tineretului și Sporturilor, iar doamna Vălean era director în cadrul aceluiași minister. În fapt, după ce domnul Antonescu și-a preluat mandatul, a apărut și doamna în schema de personal a ministerului.

Chiar dacă în perioada petrecută de ambii la MTS cei doi erau căsătoriți, între ei s-a legat o prietenie de durată, devenită publică de-abia mult mai târziu. În 2007, când domnul Antonescu era văduv de trei ani, dar doamna era încă într-o relație matrimonială consfințită cu acte, Adina Vălean a ajuns, cu ajutorul neprecupețit al fostului șef de la minister, europarlamentar, Crin veghindu-i îndeaproape cariera acestei stele în devenire. În 2008, când doamna, în cele din urmă, a divorțat, relația lor a devenit una publică, iar cariera Adinei Vălean pe tărâmuri europene a devenit din ce în ce mai serioasă.

În 2009 și 2014, când Crin Antonescu era președinte al PNL, Adina Vălean a fost mereu pe primele locuri ale listei de candidați ai partidului pentru europarlamentare. Ca un omagiu adus domnului Antonescu, atunci când PNL a părăsit ALDE european și a intrat în PPE, doamna a ajuns vicepreședinte al Parlamentului European. În 2019, doamna, deja căsătorită cu fostul președinte interimar, a ocupat din nou un loc eligibil pe listele PNL pentru PE, iar Crin a obținut, în locul promisiunii că nu va mai încurca noul val din partid cu prezența sa, promisiunea că doamna va fi împinsă, în cazul victoriei la europarlamentare, înspre poziția de comisar european. După cum ne-a demonstrat istoria, ambele promisiuni au fost pe deplin respectate.

Cam asta este povestea plină de meritocrație a doamnei comisar european. Care, în ciuda criticilor vehemente de zilele astea, își va duce mandatul până la final, căci cineva trebuie să și producă ceva bani în familia aia, Crin Antonescu nemaiavând nici un venit de la finalul lui 2016, de când nu mai este senator. Probabil singura sacrificată va fi Ana Maria Caia, cea care se ocupă de comunicarea doamnei Vălean.

Patrick Andre De Hillerin (sursa)

Articolul precedentOriginea virusului SARS-CoV-2: Un bărbat din județul Vrancea susține că e de la el din sat
Articolul următorSalariul minim rămâne minim!