Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Asociația Filantropia Oradea a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, printr-un protocol de colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor (DGASPC) și prin coordonarea Părintelui Laurențiu Lazăr, consilier eparhial al sectorului social-filantropic și președintele Asociației Filantropia Oradea, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române, s-a demarat proiectul „Aripi de înger” prin intermediul căruia se vor construi cinci case, cămine familiale, a câte 150.000 de euro fiecare, din care trei sunt deja gata!
Acest nobil proiect vizează dezinstituționalizarea copiilor aflați în sistemul de protecție a copilului prin închiderea Centrului de Plasament nr. 2 din Oradea, unde sunt adăpostiți și îngrijiți șaizeci de copii și tineri.
În noile cămine sociale, copiii orfani și abandonați vor fi îngrijiți cu scopul de a preveni marginalizarea socială (abandon școlar, cerșetorie, vagabondaj, dependență de sprijinul comunitar, delicvență juvenilă, prostituție, etc.) și de a-i sprijini în dezvoltarea spirituală, psiho-emoțională și integrarea lor socială cât mai firească și eficientă.
În acest sens, Asociația Filantropia a mobilizat cinci parohii din cuprinsul Episcopiei Oradiei care, sprijiniți de sponsori generoși și oameni cu inimă bună, vor pune la dispoziție terenul căminelor și vor purta de grijă copiilor orfani și abandonați. Totodată, se vor achiziționa cinci microbuze care vor asigura transportul copiilor, un efort material ce însumează 50.000 de euro. Cel de al treilea așezământ social, din totalul de cinci, a fost sfințit cu ocazia Zilei internaționale a copilului, de Ierarhul Oradiei, în satul Oșorhei.
Cei ce doresc să-și materializeze solidaritatea față de proiectul „Aripi de înger” al Asociației Filantropia Oradea, care oferă copiilor defavorizați șansa de a trăi o viață cât mai bună și liniștită, pot accesa https://www.filantropiaoradea.ro/programe/programul-de-sprijinire-a-copilului-si-familiei/aripi-de-inger/aripi-de-inger, unde, prin diferite modalități, pot să contribuie la finalizarea construirii caselor cât mai repede cu putință.