Ion Cristoiu: Vineri, 11 februarie 2022, ora 23.42 Der Spiegel a publicat pe site, sub semnătura a patru redactori – Maik Baumgärtner, Matthias Gebauer, Martin Knobbe și Fidelius Schmid (Ilf și Petrov au lansat scrisul în doi, presa germană inaugurează scrisul în patru!) – articolul intitulat: „CIA se așteaptă la un atac rusesc săptămîna viitoare” care debuta în chip de Breaking News:

„Situația din Ucraina escaladează dramatic: conform informațiilor primite de SPIEGEL, SUA și-au avertizat aliații din Europa că se tem de un atac rusesc miercuri.

Serviciile de informații americane i-au avertizat pe aliații NATO mai urgent decît oricînd cu privire la un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei. Potrivit informațiilor primite de Spiegel, atît serviciul secret al SUA, CIA, cît și armata SUA, pe baza unor noi informații ,au informat vineri guvernul german și alte state NATO că se tem că atacul ar putea avea loc încă de miercurea viitoare.

Potrivit mai multor diplomați și militari, în ședințele informative (briefing-uri) ținute în secret, SUA au oferit multe detalii. Mai exact, au fost descrise rutele pentru invazia rusă, precum și unitățile ruse individuale și ce sarcini își vor asuma. Data posibilului început al invaziei a fost 16 februarie.”

Preluată de toate agențiile de presă, informația dată ca sigură de publicația nemțească, a provocat în Europa și în lume o isterie de proporții lesne de rezumat prin propoziția:
Miercuri, 16 februarie 2022, fix, începe Războiul mondial.
Asta deoarece o invadare a Ucrainei de către Federația Rusă poate fi focul de pistol de la Saraievo, cel care a declanșat Primul Război Mondial.
Isteria a fost susținută, fără invocarea CIA, de CNN, postul de fake news-uri exemplare în campania împotriva lui Donald Trump.

Planuri de invadare a Ucrainei, șterpelite de „un serviciu de informații” din buzunarul de la spate al pantalonilor lui Putin, au fost publicate în cîteva rînduri de BildBild e însă o publicație specializată în chiloți și adultere. Spiegel, chiar dacă la un moment dat a sfeclit-o cu un așa-zis jurnal intim a lui Hitler, trece însă drept o publicație serioasă.

Informația s-a rostogolit pe întreaga planetă fără a ridica semne de întrebare și pentru că, spre deosebire de Bild, Spiegel a procedat mai subtil și prin asta mai perfid. Spre deosebire de BildSpiegel nu invocă ”un anume serviciu de informații”, ci chiar CIA și Serviciile Secrete ale Pentagonului. Publicația scrie că Agenția, dar și Serviciile secrete ale Pentagonului au livrat informația Guvernului German, precum și altor guverne ale țărilor membre NATO. (Și Guvernului Ciucă?!). Dacă ar fi spus că informația a fost luată de cei patru redactori de la CIA, ea și-ar fi pierdut din credibilitate. Cititorii s-ar fi întrebat cum au pus mîna pe ea cei patru semnatari. Dar așa, prin precizarea că a fost dată deja Guvernului Federal se presupune că Der Spiegel are o sursă la cabinetul cancelarului.

Am consacrat un lung eseu, intitulat Radiografia știrilor din surse, felului în care personajul Caracudi, din proza Reportaj, a lui Caragiale născocea știri pe bancă în Cișmigiu, date ca informații sigure despre întîmplările de la Palatul Regal, mai precis despre discuțiile lui Carol I cu premierul Ion C. Brătianu, zis Vizirul. Știrile născocite în Cișmigiu de Caracudi au ridicat urieșește tirajul publicației Revolta națională, care-l angajase pe ziarist. În eseu, am răspuns întrebării de ce erau crezute de cititorii Revoltei naționale gogoșile lui Caracudi. Revolta națională era o gazetă de Opoziție la lunga guvernare Ion C. Brătianu. Născocirile lui Caracudi aveau drept esență teza că Guvernul e pe ducă, deoarece Regele nu-l mai suportă pe I.C. Brătianu. Cititorii Revoltei, atît politicieni, cît și alegători, tocmai asta își doreau din răsputeri:
Căderea Guvernului.
Prin urmare, născocirile lui Caracudi mergeau în întîmpinarea dorinței cititorilor.

Născocirile din Der Spiegel, dar și din alte publicați occidentale, în chestiunea Crizei Ucraiana, merg și ele în direcția dorinței cititorilor:
De a crede că Federația Rusă e noul Imperiu al Răului.

Eseul meu făcea parte dintr-o serie de texte puse sub titlul:
Caragiale despre contribuția presei la tîmpirea poporului.
Personajul Caracudi a devenit în România de-a lungul timpului întruchiparea ziaristului care născocește informații gogonate fără nici un pic de jenă c-ar putea fi prins cu minciuna. Presa de senzaționalism ieftin a fost poreclită Presa de tip Caracudi. Complexați de statutul de provinciali ai Europei, am fost înclinați să credem că presa de tip Caracudi poate fi practicată doar în România.

Aiurea!
Articolul din Spiegel ne avertizează că presa de tip Caracudi poate fi practicată și în Germania și în alte țări care ne sînt vîrîte pe gît de 30 de ani ca exemple de modernitate. De la debutul Crizei Ucraina publicații văzute de noi, românii, ca icoane ale profesionalismului ars de idealul adevărului s-au dezvăluit ca întruchipînd cu brio presa de tip Caracudi.

Der Spiegel, The Guardian, CNN, BBC, Deutsche Welle, instituții de presă cu pretenții de a fi exemple de corectitudine, s-au dovedit, din punct de vedere a născocirilor, mult peste OTV, celebra televiziune a lui Dan Diaconescu. Televiziunea lui Dan Diaconescu ni se relevă azi superioară lui Der Spiegel și CNN. Spre deosebire de instituțiile de presă cu pretenții, OTV n-avea pretenția că întruchipează presa profesionistă cu bătaie planetară.

Să ne întoarcem la articolul din Der Spiegel. Prin raportare la născocirile lui Caracudi de pe banca din Cișmigiu născocirile din Der Spiegel sînt mult mai subtile și prin asta mult mai periculoase. Caracudi născocea știri pentru a cîștiga și el un ban. Der SpiegelCNNBild, născocesc știri false la ordin, în cadrul Diversiunilor puse la cale de Serviciile secrete occidentale. Caracudi născocea știri fără a ținti vreun scop politic. De aceea știrile sale pot fi categorisite ca simple știri false. Născocirile din Der Spiegel, Bild, de la CNN sînt făcute în scopuri vădit manipulatoare, cunoscute de redacție. E greu de crezut că un ziarist, fie și cu o minte de găină, nu și-a dat seama cînd i s-a servit informația cu atacul de miercuri că pute a Diversiune. Orice ziarist și-ar fi dat seama că pute a diversiune și după precizarea că informația fost obținută nu numai de CIA, dar și de Serviciile secrete ale Armatei SUA. Pe o informație de tipul celei cu atacul într-o zi precisă pune mîna doar un singur Serviciu, care are – se presupune- un agent adînc conspirat în anturajul lui Vladimir Putin. E genul de informație care se dă doar președintelui SUA și atunci doar pentru a fi citită de președinte. Cum să crezi că informația de top a stat la îndemîna mai multor Servicii secrete și că a fost dată tuturor guvernelor din NATO?!

Ziariștii de la Der Spiegel au știut că sînt autorii unei manipulări nerușinate. Așa cum cei de la CNN știau că mint cu nerușinare cînd născoceau informații false ca provenind de la surse din anturajul lui Donald Trump. O minimă verificare critică a articolului ne dezvăluie perfidia manipulării:

  1. Informația despre atacul de miercuri, 16 februarie 2022, e dată indirect, ca fiind livrată de CIA Guvernului german. Verificarea știrii e imposibilă. Ea presupune a avea acces la notele trimise de CIA guvernelor din țările membre NATO.
  2. Dacă articolul ar fi susținut că Agenția deține informații privind atacul de miercuri, credibilitatea ar fi fost pusă la îndoială.

Știrea e că informația a fost transmisă oficial Guvernelor. Ca s-o transmiți oficial trebuie să fii sigur sută-n sută că e verificată și răsverificată.
Născocirii i se dă un aer de autenticitate. CIA nu și-ar fi permis s-o transmită oficial dacă nu era adevărată.

Duminică, 13 februarie 2022, toate agențiile de presă au difuzat această știre:

„Consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, și purtătorul de cuvînt al Pentagonului, John Kirby, au subliniat duminică, 13 februarie, că nu pot confirma informaţiile potrivit cărora serviciile de informaţii americane indică faptul că Rusia plănuieşte să invadeze Ucraina miercuri.”

Cele două personaje sînt din punct de vedere oficial destinatare ale informațiilor date de CIA și de Serviciile Secrete ale Armatei americane.
Ele dezmint știrea din Der Spiegel c-ar fi fost informate de Servicii cu privire la un atac preconizat pentru miercuri, 16 februarie 2022.

Mai mult ca sigur cei doi ne cred proști.
Fake News-ul din Der Spiegel a fost umflat de CNN.
El s-a rostogolit începînd de vineri noaptea. Responsabilitatea le-ar fi cerut celor doi să dezmintă născocirea încă din noaptea de vineri spre sîmbătă.
Au făcut-o abia duminică și atunci în cadrul unui interviu. Asta pentru a da timp fake news-ului să-și facă efectul.

Manipulările ordinare ale presei occidentale în chstiunea Crizei Ucraina seamănă izbitor cu cele din perioada teroriștilor din decembrie 1989. Diversiunea cu teroriștii a avut drept obiectiv crearea unei atmosfere de frică. Fake News-uri precum cel cultivat de Der Spiegel au menirea de a crea o atmosferă de frică. Locul teoriștilor l-au luat rușii. Ce nu trebuie să bage de seamă cetățenii occidentali? (cristoiublog.ro)

Articolul precedentCei mai bine plătiți angajați din România, în 2022: șapte domenii cu salarii peste 2.000 de euro net
Articolul următorPărinţii se opun trecerii la trimestre: „3 teze şi 30 de note în plus, ca să evaluăm ce?”