Biroul Electoral Central a decis marţi că datele despre prezenţa la vot vor fi prezentate în timp real în ziua alegerilor, pentru fiecare scrutin în parte. Va fi comunicat numărul alegătorilor care au votat pe liste permanente sau suplimentare, defalcat pe sexe, vârste şi mediul de provenienţă. De asemenea, după închiderea urnelor, datele din procesele verbale încheiate în secţiile de vot vor fi publicate pe site-ul BEC.

„În şedinţa din data de 28 mai 2024, Biroul Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 (BEC) a adoptat o Hotărâre referitoare la asigurarea informării opiniei publice privind prezenţa la vot şi rezultatele alegerilor din data de 9 iunie 2024”, a anunţat BEC într-un comunicat de presă citat de News.ro.

Potrivit sursei citate, colectarea datelor privind prezenţa populaţiei la vot se va face în timp real, prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

„În ziua votării, informarea opiniei publice privind prezenţa populaţiei la vot se va face în timp real, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente – prezenta.roaep.ro pentru fiecare secţie de votare, a numărului de alegători care figurează în SIMPV că s-au prezentat la vot, pe fiecare scrutin în parte”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit BEC, în ziua votării, în fiecare oră, pe pagina de internet https://prezenta.roaep.ro/ vor fi afişate următoarele informaţii sintetice, pe fiecare tip de scrutin.

În ziua alegerilor, BEC va asigura aducerea la cunoştinţă publică a informaţiilor sintetice privind prezenţa la vot la următoarele ore: 10:30, 13:30, 16:30, 19:30 şi 22:30.

De asemenea, BEC va publica pe site-ul propriu datele înscrise în procesele verbale completate în secţia de votare pentru fiecare scrutin în parte. (sursa)

Articolul precedentVot împotriva interlopilor care își terorizează vecinii. Cum protejează noua lege victimele abuzurilor
Articolul următor40.000 de studenţi străini s-au înscris la facultăţile de la noi. Cei mai mulți vin din Orientul Mijlociu