Pentru a justifica menținerea școlilor închise, președintele României a declarat că ”o școală a fost deschisă experimental” în Franța și că ”experiența nu a decurs foarte bine”, scrie publicaţia franceză Liberation. La rubrica CheckNews, jurnaliştii francezi demontează afirmațiile făcute public de Klaus Iohannis.
Luni, 27 aprilie, după cum indică site-ul președinției române, Klaus Iohannis a spus că școlile nu se vor redeschide până în septembrie. În timpul discursului său, acesta a susținut că s-a luat decizia după ce s-a văzut ce s-a întâmplat în alte țări și a dat exemplul Franței cu aceste: „Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă. Deci, lucrurile nu sunt absolut deloc simple.“
Este această afirmație adevărată, întreabă un cititor francez? CheckNews nu a găsit nicio mențiune despre un astfel de experiment în presa franceză. Contactat de CheckNews, Ministerul Educației Naționale neagă în mod oficial: “Nici o școală nu a fost redeschisă în mod experimental, singura activitate a elevilor care a existat de la începerea închiderii privește copiii personalului medical și ai angajaţilor din securitatea internă, a personalului esențial.”
Serviciul de presă al Președinției României a răspuns că Iohannis se referă la “un studiu realizat între 30 martie și 4 aprilie 2020 de Institul Pasteur, Universitatea din Paris și Agenția de politică franceză pentru sănătate publică cu privire la elevii și profesorii din departamentul Oise, o zonă afectată de cazuri de boală cu Covid-19, precum și de spitalizări cauzate de Covid-19 la studenți și profesori.”
Într-adevăr, un studiu serologic a fost realizat de Institutul Pasteur de la liceul Jean-Monnet din Crépy-en-Valois, în departamentul Oise. Dar, contrar ceea ce a susținut președintele român în declarația sa din 27 aprilie, această campanie de testare a avut loc la o lună după închiderea școlii, care s-a închis la începutul lunii martie, și nu a fost niciodată redeschisă, indiferent dacă a fost experimentală sau nu. Unitatea Oise a fost aleasă pentru cercetare, deoarece a fost localizată într-una dintre cele mai afectate zone la începutul epidemiei.