Budapesta a reacționat miercuri după atacul lansat de Klaus Iohannis la adresa unei presupuse și nedovedite înțelegeri UDMR-PSD pentru adoptarea tacită a unui proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. Proiectul avea însă avize negative de la TOATE comisiile parlamentare și a fost respins prin vot de Senat. Nu este prima dată când un astfel de proiect a fost depus de UDMR.

„Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a spus ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un mesaj video publicat pe Facebook.

„Noi suntem interesați să menținem o relație bună cu România deoarece suntem importanți parteneri economici, dar și interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime e de a avea relații normale între cele două state. Din păcate, în ultimele zile reprezentanții statului român, unul după celallt, au făcut declarații care îngreunează în mod expres menținerea relațiilor de bună vecinătate”, a completat Peter Szijjarto.

Puteți citi aici răspunsul oferit de MAE.

Articolul precedentPresa franceză denunţă un FAKE NEWS al lui Klaus Iohannis
Articolul următorAlexandru Rafila: ”Nu ştim cifra reală a numărului de cazuri”