Polonia a semnat un acord de cooperare în domeniul energiei nucleare cu Statele Unite, în vederea construirii a şase reactoare nucleare şi a unor posibile alte acorduri de finanţare.

Departamentul american al Energiei a anunţat, luni, că Statele Unite şi Polonia au încheiat un acord de cooperare în domeniul energiei nucleare. În urma acestui acord, Polonia ar urma să cumpere tehnologie nucleară în valoare de 18 miliarde de dolari de la companii din SUA.

Statele Unite concurează puternic în această perioadă cu China şi Rusia, precum şi cu alte ţări, pentru a furniza tehnologie în domeniul energiei nucleare statelor care doresc să îşi construiască primele lor centrale nucleare sau să îşi extindă programele în acest domeniu.

Polonia are de gând să renunţe la gazele ruseşti

“Sperăm că decizia finală care va fi luată de Polonia în timp va rezulta în alegerea tehnologiei americane”, a transmis Dan Brouillette, secretarul pentru Energie din SUA. Acesta a adăugat că reactoarele nucleare vor permite reducerea dependenţei Polonia de Rusia pentru aprovizionarea cu energie.

În mod tradiţional, Polonia este un important cumpărător de gaze naturale din Rusia, însă acum speră să pună capăt acestor achiziţii după anul 2022. În schimb, va primi gaze naturale printr-o conductă din Norvegia şi gaze naturale lichefiate din Statele Unite şi alte surse, scrie Agerpres.

Departamentul american al Energiei a precizat că pe parcursul următoarelor 18 luni, SUA şi Polonia vor lucra la un program destinat construirii a şase reactoare nucleare precum şi la posibilele acorduri de finanţare.

Primul reactor este programat să devină operaţional până în 2033, în cadrul unui program care ar putea avea o valoare de până la 40 de miliarde de dolari, a declarat un oficial din cadrul Departamentului american al Energiei. Polonia ar urma să cumpere tehnologie nucleară în valoare de cel puţin 18 miliarde de dolari de la companii americane, a adăugat oficialul american.

Acesta a mai spus că grupul Westinghouse, o companie deţinută de Brookfield Asset Management, Bechtel and Southern Co şi guvernul american, va participa în prima fază a acordului cu un studiu de inginerie pentru centralele nucleare avute în vedere. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.