Poliția chineză va patrula în curând pe străzi alături de omologii locali din orașele maghiare, conform unui nou acord, scrie Newsweek.

În timp ce China are deja un acord similar cu Serbia, Ungaria urmează să devină prima membră a Uniunii Europene și NATO care găzduiește oficial polițiști din statul comunist, pe care blocul comunitar îl consideră un „rival sistemic”.

Ministerul de interne de la Budapesta, Sándor Pintér, a confirmat într-un răspuns scris transmis site-ului ungar de știri Telex că „ofițeri de poliție din cele două țări vor putea desfășura în viitor patrule comune, ajutând astfel la îmbunătățirea comunicării între cetățenii și autoritățile celor două țări, îmbunătățind securitatea internă și ordinea publică”.

Potrivit ministerului ungar al internelor, înțelegerea încheiată între cele două țări are obiectivul de a spori securitatea în zonele turistice în perioadele estivale de vârf și, în general, în timpul evenimentelor care atrag grupuri mari de oameni.

„Încheierea unor înțelegeri asemănătoare nu este fără precedent, ofițeri de poliție maghiari îi ajută de asemenea pe colegii lor croați pe coasta croată în timpul vârfului sezonului estival iar polițiști austrieci au fost de asemenea în misiuni comune cu colegii lor maghiari la Lacul Balaton”, a mai transmis ministerul de la Budapesta pentru Telex.

În mare parte neobservată de publicul european, Ungaria a semnat un nou acord cu Beijingul care prevede „cooperare în probleme de justiție și securitate”. În februarie, ministrul chinez al Securității Publice, Wang Xiaohong, s-a întâlnit la Budapesta cu premierul ungar Viktor Orbán și ministrul de Interne Sandor Pinter. Wang a spus că speră într-o „cooperare aprofundată în domeniul combaterii terorismului și criminalității” și a vorbit despre un „nou punct culminant” în relații.

Există multe indicii că acesta ar putea permite forțelor de securitate chineze să își extindă supravegherea în UE, scrie publicația germană Die Welt. Pe lângă controlul cetățenilor săi, Beijingul urmărește un al doilea obiectiv.

În curând, China, cea mai puternică autocrație din lume, ar putea avea acces la cetățenii disidenți dintr-o țară din UE.

Ungaria, membră a UE și NATO, caută de ani de zile apropierea de Rusia și China. Până acum a fost vorba în principal de relații economice. Ungaria a fost prima țară din UE care s-a alăturat Inițiativei Chinei pentru Noul Drum al Mătăsii, prin care Beijingul dorește să-și sporească influența prin investiții străine.

China plănuiește câteva proiecte de miliarde de dolari în Ungaria, inclusiv o linie de cale ferată, fabrici pentru industria de mașini electrice și un campus pentru Universitatea Fudan de elită din Shanghai. În toamnă, Viktor Orbán a fost singurul șef de stat al UE care a participat la un forum „Noul Drum al Mătăsii” la Beijing.

Polițiști chinezi și în Serbia

Acordul încheiat acum depășește cu mult sectorul economic. Declarațiile oficiale sună vagi și au fost publicate abia la câteva zile după întâlnirea de la Budapesta. Cu toate acestea, există multe care sugerează că este similar cu un acord pe care China l-a încheiat deja cu Serbia țară care nu este membră UE. Ofițerii de poliție chinezi au fost deja autorizați oficial să patruleze orașele de acolo pentru a monitoriza zonele frecventate de turiștii chinezi.

Criticii se tem că astfel de controale vor avea loc și pe teritoriul Ungariei în viitor. „Cu investițiile chineze, mulți cetățeni chinezi vin și în Ungaria. Și acești oameni trebuie monitorizați din perspectiva statului chinez”, a declarat jurnalistul de investigație și expert în relațiile maghiare-chineze, Szabolcs Panyi. Este „evident” că China vrea să creeze un cadru pentru asta.

Nu este un secret pentru nimeni că Partidul Comunist își spionează cetățenii din întreaga lume. În 2022, organizația pentru drepturile omului „Safeguard Defenders” a dezvăluit că China operează o rețea internațională de secții de poliție ilegale în acest scop. Scopul acestor autorități din umbră este de a controla, intimida și uneori aduce chinezii din străinătate înapoi în China.

Din cele peste 100 de secții descoperite, mai multe se aflau în state europene; majoritatea în Italia, care ulterior și-a anunțat retragerea din proiectul Noul Drum al Mătăsii.

În timp ce UE a discutat măsuri pentru a deveni mai independentă de China de la atacul asupra Ucrainei și de la șocul dependenței sale de gazul rusesc, Ungaria continuă să-și extindă relațiile. Strategia lui Viktor Orbán nu este să ia parte la la noua confruntare dintre Occident și blocul Chinei și Rusiei, ci să devină un fel de punte – pentru a-și asigura avantaje și influență.

Pentru China, Ungaria este un instrument de influență a partenerului său comercial important, UE. Viktor Orbán și-a folosit în mod repetat puterea de veto pentru a bloca sau a slăbi măsurile împotriva Chinei la Bruxelles. Deoarece tot mai multe state se retrag din formatul de dialog „17+1” al Chinei cu statele din Europa Centrală și de Est, Budapesta a devenit și mai importantă pentru Beijing.

„Ungaria și China s-au respectat, s-au susținut și s-au tratat întotdeauna ca fiind egali”, a spus Orbán despre noul acord de securitate, potrivit agenției de presă chineză Xinhua. Cu toate acestea, cu greu se poate vorbi de egalitate; Ungaria este de fapt în pericol de a deveni dependentă de China. Proiectele chineze în străinătate sunt implementate în condițiile dictate de Beijing, subliniază Dei Welt.

Planificarea și implementarea sunt de obicei efectuate de companii chineze, adesea cu materiale de construcție și muncitori din China. Statul maghiar a mai comandat de mai multe ori sisteme de securitate, precum camere de supraveghere, de la companii chineze – a căror întreținere este posibilă doar prin cooperare cu Beijingul. Ungaria se bazează foarte mult pe grupul chinez de telecomunicații Huawei, care este văzut în SUA ca un risc de securitate pentru un posibil spionaj economic. (sursa)

Articolul precedentPână și ‘clubul bogaților’, OCDE, recomandă impozitarea progresivă a salariilor! Inflația va încetini
Articolul următorCare este cea mai bună vârstă la care să te căsătorești dacă nu vrei să divorțezi. Întrebarea pe care ar trebui să ți-o pui la finalul unei prime întâlniri