Doru Bușcu: Virgil Popescu e un nume alcătuit din întrebări. Cărui bou îi datorează poporul român aberanta creștere a prețurilor la gaz și electricitate? Ce idiot a liberalizat aiurea piața de energie? Ce incompetent a grăbit creșterea prețurilor și sărăcirea populației? Ce corupt a băgat bani în buzunarele corporațiilor, statului și băieților deștepți din energie, smulgîndu-i din buzunarele cetățenilor români? Ce unealtă lacomă și oportunistă au susținut Iohannis, PNL și PSD vreme de trei guverne?

Încet-încet, chipul ministrului Energiei se încheagă din răspunsuri, la fel cum se închega, altădată, din comisioane, chipul ministrului miliardar Dan Ioan Popescu, cel care a pus România la cheremul speculei cu gaz încă din 2004.

Virgil Popescu are o fată frumoasă și, e de presupus, deșteaptă, dacă s-a măritat cu un austriac și trăiește la Viena. Fata nu are ce căuta în lumea murdară a politicii, dar taică-su a ținut morțiș s-o tîrască, organizînd o nuntă pentru el însuși. Mirii avuseseră deja o nuntă la Viena, în iulie, la care au chemat apropiați, așa cum se obișnuiește. Numai că Virgil Popescu a pus la cale episodul doi, la Cernica, cu obiective transparente de profit.

Așa cum dezvăluie o anchetă documentată la firul ierbii, publicată de captura.ro, Virgil Popescu a chemat la petrecere oameni din sectorul energetic care-i sînt datori cu funcția sau cu profitul și căutau o ocazie sigură de a se revanșa. Darul de nuntă nu e considerat mită, așa că el poate fi albit și depus la bancă fără să-ți bată organele la ușă.

Sinecuriști și clienți politici de la Electrica, Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Autoritatea de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore, Romgaz, Nuclearelectrica, ANRM și patroni de interese pe orizontală, adică terțuitori și speculanți cu firme de apartament, unii colegi și asociați în firme cu socrul mic, au ciocnit în cinstea unei mirese care nu auzise vreodată de ei.

Darul a putut, astfel, crește mai rapid ca prețurile la energie plătite de populație, dar Popescu n-a neglijat nici profitul politic. Așa că a trecut pe invitații toată conducerea PNL, ca să se asigure că sinistra sa competență rămîne în funcție. Apoi, a chemat baroni PNL cu rădăcini adînci în afacerile cu statul și tot felul de tîlhari transpartinici care ațin calea bugetului. Practic, a trecut în revistă, la nunta fiică-sii, tubulatura prin care curge în buzunarele private diferența de preț dintre sărăcia celor mulți și bogăția celor puțini.

Colac peste pupăză, l-a chemat și pe însărcinatul cu afaceri de la Ambasada SUA, David Muniz. Un episod de PR politic nemaiîntîlnit, în mare contradicție cu valorile anticorupției americane, dar avînd valoarea unei polițe de asigurare contra unor episoade neprevăzute, de tip remaniere sau anchetă penală.

Toate astea, însă, sînt puțin pe lîngă nemeritata umilință la care și-a supus Virgil Popescu fiica. Cristina a fost aruncată într-un chef cu necunoscuți. Căsătoria ei cu austriacul Marcel, sărbătorită deja o dată, a fost pretextul unei reuniuni de afaceri politice, de confirmare a unei rețele de putere, relații și profit, formată din inși văzuți pentru întîia oară. Ospățul de la Cernica n-a fost atît un ritual românesc de trecere, cît un paravan fabricat de Virgil Popescu pentru niște tovarăși puși pe combinații și total străini mirilor.

Sigur, Popescu nu e primul om politic care-și trimite copiii la produs. Lumea politică românească e plină de părinți abuzatori, proxeneți de partid și de stat care-și folosesc fiii și fiicele pentru a strînge bani și sprijin politic. Nu doar Virgil Popescu a pus la cale nunți-paravan și botezuri de albire a banilor. Au fost președinți de țară, miniștri, șefi de partide, de Camere, președinți de consilii județene și parlamentari. Dar cazul Virgil Popescu are un surplus de sfidare și de lăcomie: omul nu s-a mulțumit cu o nuntă. Și-a mai scos o dată fata la produs. (catavencii.ro)

Articolul precedentMormane de gunoaie lăsate în urmă la Țebea de românii care l-au comemorat pe Avram Iancu. Primarul amenință
Articolul următorSistemul care va verifica dacă germanii consumă mai puțină energie va costa 10 miliarde de Euro (Asociația Societăților de Imobiliare din Germania)