LIBERTATEA: Mai mulți cetățeni români și palestinieni au descris pentru Libertatea felul în care au fost chemați de reprezentanți ai Poliției Române să discute despre activitatea lor de susținere a Palestinei. „Nu a fost o discuție intimidantă, dar gestul, în sine, a fost”, a explicat unul dintre ei. Toți descriu comportamentul poliției ca fiind „civilizat”. Unul spune că i s-a cerut să nu posteze pe Facebook, ceilalți că li s-a spus să posteze ce vor, dar să nu încalce legea. Cum răspund reprezentanţii IGPR?
Cu câteva zile înainte de mitingul pro-Palestina, organizat sâmbătă, 21 octombrie, în Piaţa Universităţii din Capitală, Raed*, un palestinian care locuieşte în provincie, primeşte un telefon de la un bărbat care se recomandă poliţist.
Nu s-a dus la sediu, au venit polițiștii acasă
Polițistul îi indică o secţie la care ar trebui să se prezinte pentru o discuţie. În lipsa unui document oficial, palestinianul evită să dea curs solicitării. „Atunci, venim noi la tine”, răspunde bărbatul de la capătul celălalt al telefonului.
Joi, 19 octombrie, un echipaj de poliţie din localitate îi bate la ușă, pentru o „discuţie prietenoasă”, după cum o descrie palestinianul.
Mi-au cerut trei lucruri: să nu mă duc la mitingul din București – deși nici nu aveam de gând -, să nu vorbesc nici cu români, nici cu alți străini despre război, despre Israel sau Palestina și să nu postez nimic pe Facebook despre ce se întâmplă acolo.
El mai spune că poliţiştii l-au mai întrebat unde se află şi cum se simte familia sa, ce mai fac cunoscuţii şi ce planuri are el, în general. Raed a răspuns tuturor întrebărilor echipajului de poliţie, iar discuţia s-a încheiat în termeni amicali, arată palestinianul.
Mai mulți palestinieni, contactați de forțele de ordine
Raed nu e singurul cetăţean palestinian abordat de forţele de ordine. Este singurul care spune că poliția i-ar fi cerut să nu posteze pe Facebook. Ceilalți nu susțin așa ceva.
Unul dintre participanţii la mitingul pro-Palestina susţine că a avut o interacţiune similară, însă doar la telefon.
„Un prieten român, care se ocupă cu siguranţa, m-a sunat înainte de protest să-mi spună să nu fac postări ilegale. Dar nu a fost o ameninţare. Am înţeles rugămintea lui, pentru că România este o ţară democrată, unde noi avem libertate şi nu vrem să pierdem drepturile de care ne bucurăm. Mi s-a spus doar să nu încalc legea. E normal”, a relatat acesta, cu condiţia să-i fie protejată identitatea.
Mai mulți cetățeni palestinieni cu care Libertatea a stat de vorbă au confirmat că au existat astfel de întâlniri sau contacte ale poliției și cu alţi membri ai comunităților, despre care au auzit „de la cunoscuți”.