Fermierii români nu vor beneficia anul acesta de noua subvenție de 10.000 euro, respectiv 20.000 euro! Guvernul a adoptat, în ultima ședință de anul trecut, o Ordonanță de Urgență care stabilește acest lucru. Astfel, termenul de intrare în vigoare a Legii 236/2020 se prorogă până la data de 1 ianuarie 2022. Inițial, termenul de intrare în vigoare a noii legi era 1 ianuarie 2021, iar fermierii trebuiau să primească noua subvenție începând cu anul acesta, însă normele de aplicare nu au fost elaborate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

”Având în vedere că Legea nr. 236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură intră în vigoare la 1 ianuarie 2021 și raportat la faptul că fondurile pentru plata primei de comercializare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar acest aspect are implicații majore asupra bugetului de stat, pentru fiecare exercițiu financiar de aplicare a legii, în considerarea faptului că măsurile dispuse prin Legea nr. 236/2020 pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescărești și de acvacultură sunt susceptibile unei scheme de ajutor de stat și ar fi necesară parcurgerea etapelor procedurale prealabile aplicării acesteia prin notificare la Comisia Europeană, se impune prelungirea termenului de intrare în vigoare a legii până la data de 1 ianuarie 2022”, se arată în textul Ordonanței.

În cadrul audierilor miniștrilor care au avut loc în comisiile parlamentare, înainte de instituirea noului Guvern, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, l-a întrebat pe ministrul Adrian Oros despre normele de aplicare ale acestei legi și când anume vor fi elaborate. Ministrul a subliniat că acestea nu vor fi elaborate la timp pentru ca noua subvenție să poată fi plătită în 2021.

”Prin normele de aplicare vom încerca să facem această lege aplicabilă și o vedeți că așa se va întâmpla. Este o lege bună, fiind vorba despre o fiscalizare stimulativă, adică să îi stimulăm pe fermierii care doresc să își fiscalizeze producția, doar că sunt unele lipsuri și sperăm că în această Comisie le veți rezolva astfel încât normele de aplicare să se plieze pe cerințele fermierilor. Normele de aplicare nu vor apărea până la 31 decembrie”, a precizat atunci Adrian Oros.

Reamintim că această lege instituie acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare, produselor pescărești și de acvacultură, către producătorii agricoli, acvacultori sau pescari comerciali, de 100 sau de 200 de euro/tonă, pentru produsele aduse pe piață sau spre procesare.

Pentru a citi textul integral al Ordonanței de Urgență care amână intrarea în vigoare a acestei legi și acordarea subvenției, CLICK AICI. (agro-tv.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.