Libertatea: Nimeni din Ministerul Sănătății, proprietarul companiei Unifarm, n-a vrut să semneze documentul. Cu mare probabilitate, susțin surse din Ministerul Justiției, el a fost avizat de MJ, dar nu semnat de ministrul Predoiu. Un raport al Curții de Conturi arată că, din miliardul de lei dat prin acest OUG și cheltuit în primăvara-vara lui 2020, articole medicale în valoare de 631 de milioane de lei erau încă pe stocul Unifarm acum doar două luni, pe 30 martie 2021.

Fostul șef Unifarm, Adrian Ionel, a primit 1.150.000.000 de lei direct de la Trezoreria Statului. Suma a fost aprobată prin OUG 29 din 18 martie 2020, document inițiat de ministrul finanțelor, Florin Cîțu, și semnat de premierul Ludovic Orban. 

Victor Costache de la Sănătate, care era ministerul ce deține compania Unifarm, și Cătălin Predoiu de la Justiție nu au semnat documentul. Surse din MJ susțin că ”noi am avizat documentul, chiar dacă ministrul nu l-a semnat, pentru că nu era obligat să-l semneze, nefiind minister inițiator”.

Un control al Curții de Conturi a dezvăluit că împrumutul de 1,15 miliarde de lei cerut de Unifarm de la Trezorerie n-a trecut nici măcar prin CA-ul sau AGA de la Unifarm.

Șeful Unifarm ia inițiativa

În martie 2020, la câteva zile după intrarea în starea de urgență, Adrian Ionel a intrat în Ministerul Sănătății cu un document prin care cerea aprobarea unui împrumut de 1.150.000.000 de lei.

Nimeni din Ministerul Sănătății, incluzându-l aici pe ministrul de atunci, Victor Costache, n-a vrut să semneze hârtia pregătită de șeful Unifarm.

„Atunci, banii au fost introduși într-o Ordonanță de Urgență semnată de mai multe ministere, mai puțin de cel al Justiției și de Sănătate, chiar ministerul care deține Unifarm”, a explicat mecanismului un om din Ministerul Sănătății.

Astfel, Adrian Ionel a primit miliardul care va fi folosit pentru achiziții supraevaluate ori nefolosite, potrivit Curții de Conturi și procurorilor DNA, care au deschis mai multe dosare pe numele șefului Unifarm și l-au trimis în judecată pentru luare de mită.

O OUG care invocă IMM-urile dă 1 miliard către o întreprindere a statului

„Ordonanța de Urgență nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare” a fost semnată de premierul Ludovic Orban și contrasemnată de 3 miniștri:

Florin Cîțu (finanțe), Virgil Popescu (economie)  și Ion Ștefan (dezvoltare). 

Ordonanța a fost motivată, încă din startul ei, de faptul că România se găsea într-o „urgență severă de sănătate publică pentru cetățeni și entitățile economice”. 

Inițiatorii motivează că „întreprinderile de toate tipurile se pot confrunta cu o lipsă severă de lichiditate”. În argumentația OUG se insistă pe IMM-uri.

În considerarea acestei situații extraordinare, se impune o acțiune decisivă cu un impact ridicat pentru asigurarea lichidității IMM-urilor pe perioada în care se manifestă efectele COVID-19 și sunt imperios necesare măsuri care să protejeze afacerile și sistemul economic.

Dar cea mai mare sumă din OUG vine la Unifarm, singura companie nominalizată în OUG. 

Citeşte întreaga ştire: Orban și Cîțu au semnat și i-au dat lui Adrian Ionel 1,1 miliarde de lei la Unifarm printr-o OUG nesemnată de miniștrii Sănătății și Justiției !

Articolul precedentLa ce e bun guvernul, dacă tot lasă din mână orice formă de supraveghere și reglementare?
Articolul următorPNRR: „Cele 1.203 pagini și anexele sunt maculatură curată”