Totul e frumos de la depărtare. Până și bucureșteanul a văzut filmarea din Oradea cu drona, și a zis că e frumos. Și orădenii recunosc că e frumos, unde este, dar cum rămâne cu timpul pe care îl faci de acasă până la muncă pentru că trebuie să ocolești X șantiere și blocaje? În anul 2019, orădenii au ocolit, teoretic, 100 de șantiere dar, din 2020, mai au de ocolit altele noi. Și dacă nu sunt 100, sau 200, dar și dacă ar fi, problema rămâne: se tot încep, nu se mai termină. Pare că se face totul ca să se facă, fără cap, doar de dragul de a bifa și de a face poze cu utilaje care după plecarea fotografilor rămân părăsite…
„Da’ măcar se face…” Și? Care e continuarea propoziției? Se face ce anume? Pe ce strategie? Pe ce calendar? Pe ce priorități? Și când constatăm că trebuie refăcute lucrările e la fel de bine?
Se face deranj. Da! Dar de ce nu se pot finaliza lucrările începute? Oare care sunt beneficiile orădenilor din ultimii ani, când nu mai au locuri de parcare și nici loc pe stradă pe unde să treacă? Că dă bine la numărul de șantiere?
Nu spune nimeni să ni dea spor pentru că stăm „într-un oraș în lucru”, dar acest oraș e în lucru de prea mulți ani și nu sunt semne să fie aproape de finalizare prea multe șantiere și prea curând.
Dar măcar, atunci, să nu crească taxele și impozitele. Intri pe platforma primăriei și vezi că un loc de parcare pentru o lună pe locurile albe costă 100 de lei, în 2019 a fost 90 de lei, iar în 2018 de 75 lei. Probabil, cu cât sunt mai puține locuri de parcare, e din ce în ce mai scump. La fel ca la OTL: cu cât mai rar circulă tramvaiul sau autobuzul, cu atât biletul e mai scump. Curat liberalism…
În ultimul timp am ajuns să cred că e un avantaj să fii turistă în Oradea. Nu mai e profitabil să îți investești timp și resurse undeva unde locurile de muncă sunt prost plătite, iar timpul de ajunge la un job prost plătit crește cu fiecare șantier nou apărut în cale.
Poate Primăria Oradea va avea mai mult succes cu turiștii, deși nu prea îi vedem. Oare pe unde se ascund acești turiști? Or fi toți în vizită la, sau pierduți printre, ‘’sutele’’ de șantiere?
Oradea a fost transformată, pas cu pas, într-un fel de Sagrada Familia a orașelor. Eu nu cred că e bine. Câteva, zeci, de șantiere bine făcute, finalizate din fonduri UE, cum ne lăudăm, dar care să nu trebuiască refăcute sau reparate pe banii, puțini, ai orașului, ar fi fost minunate!
Pentru că acesta este adevărul: ni s-a forțat în cap ideea că o anumită conducere ne-a transformat în Viena României – cel puțin… Ori, dacă scoatem fondurile UE, de care ne cam batem joc (Pasajul Vulturul Negru, dealul Ciuperca și altele și altele), suntem un oraș destul de pirpiriu…
TOCMAI DE ACEEA șantierele trebuie terminate! Cât timp casa e în construcție sigur nu vom avea chiriași de calitate în ea! Desigur, dacă obiectivul e să ne lăudăm că avem șantiere, e perfect. Dar eu sunt convinsă că obiectivul orădenilor e să aibă bani într-un oraș care are și face bani.
BihorNews