Creșterea TVA de la 19% la 21% este dorită de Bolojan, dar nedorită de Dan. Despre câți bani vorbim, de fapt, dacă se păstrează aceeași colectare a statului?

Dan Popa: Să recapitulăm cifrele. În 2024, am colectat cuminți aproximativ 121 de miliarde de lei din TVA. Mai știm că cei de la Comisia Europeană ne-au spus că, de fapt, ar fi trebuit să colectăm vreo 172 de miliarde de lei. 

Avem un „gap de colectare” de 30%. Practic, statul român e un fel de vânător care, din zece păsări, prinde șapte și pe restul le lasă să zboare liniștite.

Acum, dacă la 19% ar fi trebuit să colectăm 172 de miliarde de lei, dar am reușit să strângem efectiv doar 121 de miliarde, ce se întâmplă dacă urcăm cu TVA la 21%, așa cum s-a aflat că vrea Ilie Bolojan și nu vrea Nicușor Dan? 

În logica statului, ar trebui să ajungem la vreo 190 de miliarde de lei de colectat. 

Însă dacă păstrăm același randament la colectat – adică un gap de 30% – atunci vom ajunge să colectăm efectiv cam aproximativ 133 de miliarde de lei.

Cele 12 miliarde de lei în plus

Diferența dintre cele 133 de miliarde de lei și cele 121 de miliarde de lei colectate acum este de aproximativ 12 miliarde de lei în plus. Asta înseamnă, în euro, 2,3 – 2,4 miliarde.

Acum, să ne punem în locul Statului. Ei bine, 12 miliarde de lei sunt o sumă consistentă, nu-s de colea. Numai că noi avem un deficit de 30 de miliarde de euro (nu lei!) și, în același timp, lăsăm să ne scape printre degete vreo 9 miliarde de euro, adică aproape 3% din PIB-ul nostru. 

Practic, ne bucurăm că am găsit o monedă de 50 de bani pe jos, în timp ce ne-a căzut din buzunar un portofel plin cu bancnote.

Sigur că de undeva trebuie pornit și mărirea TVA e o propunere. 

Declar pierdută busola fiscală

Întrebarea e: ne pregătim de scumpiri, ne pregătim de cumpărat o preducea cu care să mai strângem cureaua, pentru ca el, Statul, să colecteze la fel de ineficient?

Este ca și cum ai da mai mulți bani pe o găleată spartă, sperând că, prin minune, se va umple mai repede. Dacă pui mai multă apă, va și curge mai multă, prin aceeași gaură nereparată. 

Creșterea TVA-ului, în contextul dat, pare mai degrabă o mănușă aruncată disperării decât o soluție fiscală inteligentă. Este o mărturie a incapacității de a gestiona eficient ceea ce avem, preferând să luăm mai mult din tot mai puțin. Pentru că, crescând taxele directe și indirecte, consumul final va scădea. Anul trecut am consumat de circa 636 miliarde de lei. 

Poate că, în loc să ne concentrăm pe cate procente să adăugăm la TVA , ar trebui să ne concentrăm pe procentul de colectare. Deși, la urma urmei, cine mai are nevoie de logică economică, când avem pârghia măririi taxelor la îndemână?  (HotNews.ro)

Articolul precedentANAF avertizează asupra unei tentative de phishing. O copie a site-ului oficial strânge ilegal date personale
Articolul următorCTP critică poziționarea lui Nicușor Dan față de subiectul majorării TVA, acuzându-l că a făcut promisiuni populiste în campanie, fără acoperire reală și pentru a câștiga voturi