Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu a anunțat, duminică seara, că a fost elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă, pus deja în procedură de transparenţă decizională, care prevede mărirea amenzilor pentru persoanele fizice care nu respectă măsurile stabilite prin ordonanţele militare pe perioada stării de urgenţă.

„La nivel legislativ, Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1 din 1999, privind regimul stării de urgenţă, proiect care este pus deja în procedură de transparenţă decizională. Această ordonanţă de urgenţă vine în completarea celei care a majorat pedepsele de ordin penal şi are ca principale prevederi următoarele lucruri. Amenzile pentru persoane fizice care nu respectă ordonanţele militare se măresc şi vor avea următoarele valori: minim 2.000 de lei şi maxim 20.000 de lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cum sunt în prezent”, a subliniat secretarul de stat Bogdan Despescu, citat de Agerpres.

El a adăugat că se vor mări şi amenzile pentru persoanele juridice care încalcă prevederile legale din perioada stării de urgenţă.

„Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare se măreşte de la 1.000 de lei, cât este în prezent, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoanele juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei. În plus, la articolul referitor la sancţiuni se introduce un nou aliniat care prevede că, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, în funcţie de natura şi gravitatea faptei, se pot aplica şi una sau mai multe dintre următoarele sancţiuni contravenţionale complementare cuprinse în ordonanţele militare: confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie, interzicerea accesului la respectivele bunuri prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate, suspendarea temporară a activităţii, desfiinţarea unor lucrări, refacerea unor amenajări”, a evidenţiat oficialul MAI.

Carantină cu costuri suportate de contravenient

La rândul său, ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, a anunţat, duminică seara, că Ordonanţa militară 4 prevede că aceia care încalcă regulile izolării vor intra în carantină și vor suporta obligatoriu toate cheltuielile.

„Împreună cu colegii din conducerea MAI, cu cei din Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificaţi şi verificaţi ca atare, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină cu condiţia în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile care implică această carantinare”, a spus Marcel Vela, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MAI.

De asemenea, el a precizat că acei care nu respectă carantinarea şi sunt depistaţi în afara perimetrului protejat de către organele de ordine vor intra încă 14 zile în carantinare din momentul în care sunt depistaţi că au încălcat regulile, suportând însă şi toate cheltuielile aferente carantinării. 

Articolul precedentSite pentru a-i reclama pe cei care ies din izolare!
Articolul următorTeatru și educație în luna Aprilie