Ați sesizat probabil că pe tricourile naționalei de fotbal stă scrisa inițiala ”J” – echipamentul naționalei este marca Joma, o companie spaniolă fondată în 1965. Fondatorul Joma este Fructoso Lopez care este și acum președintele companiei. A început cu 10 angajați o companie care fabrica pantofi și care astăzi, după 59 de ani, este unul dintre cei mai mari jucători din industria articolelor sportive.

Dragoș Damian: Numele Joma vine de la primele doua litere ale numelor fiului lui Fructoso, JOse MAnuel, care este în prezent Directorul General al Joma. Legutio este un orășel de vreo 2.000 de suflete din Țara Bascilor, unde se afla unul dintre cele mai mari parcuri industriale din Vestul Europei și unde Joma produce, într-o fabrică ultramodernă, echipamentul de fotbal al naționalei României.

Povestea Joma este o poveste de succes care este povestea altor mii și zeci de mii de companii din țările Uniunii Europene care au ajuns astfel să aibă o economie puternică. Câștigătoarele Campionatului European de Fotbal, odată sau de mai multe ori, Germania, Franța, Italia, Spania și Olanda, patru dintre ele jucând în sferturi și anul acesta, ocupă, nu din întâmplare, primele cinci locuri în clasamentul 2023 al PIB-ul Uniunii Europene, așadar sunt țări cu o economie puternică. Când ai o economie puternică ai bani să susții sportul, să susții copiii care fac sport, să investești în terenuri de sport, în bazine de înot, în piste pentru biciclete și în stațiuni pentru sporturi de iarnă. Ai bani să clădești generații de oameni sportivi care sunt oameni mai sănătoși, mai competitivi, mai performanți.

La noi industria textilă se zbate să supraviețuiască – vezi apelul recent a lui Braiconf – din cauza că cei care ne guvernează nu știu, nu pot sau nu vor să sprijine industria de manufactură, unul dintre pilonii unei economii puternice. După 1990 ne-am pus la pământ mii de fabrici, foarte multe dintre ele care au început în același an, 1965, când a început și Joma să producă. În locul lor am construit clădiri de birouri, cartiere de blocuri și, desigur, mall-uri, unde aducem totul din import.

Spania, dar și Germania, Franța, Italia și Olanda, top 5 PIB-uri ale Uniunii Europene, își protejează ca pe ochii din cap industria de manufactură – inclusiv industria textilă, vezi cazul Joma – șantierele de construcții și fermele agricole, cei trei piloni ai economiilor puternice. De aceea și câștiga pe bandă rulantă Campionate Europene de Fotbal. (sursa)

Articolul precedentCoaliția a decis data alegerilor prezidențiale și parlamentare: Vom avea trei duminici consecutive de vot, inclusiv de Ziua Națională
Articolul următorComenzi record ale statului pentru piata de construcţii. Proiecte de infrastructură, spitale, şcoli în valoare de peste 10 miliarde de euro sunt scoase la licitaţie. Multe altele urmează să fie publicate. “Până în 2030 vor fi proiecte publice de cel puţin 120 mld. euro şi proiecte private de 50-60 mld. euro”