catavencii.ro: Săptămâna trecută a bubuit destul de slab știrea primului sfert de secol: Parchetul European, condus de Laura Codruța Kövesi, a început anchetarea achiziției de vaccinuri anti-COVID în UE.

În comunicatul EPPO, piariștii luxemburghezi ai doamnei Kövesi au introdus mai multe portițe de ieșire. În primul rând, ca de obicei, când este vorba de anchete pe care chiar le așteaptă toată lumea, nu se dau deloc date concrete. În al doilea rând, nu este vorba neapărat despre contractele făcute de către Comisia Europeană, în urma negocierilor Ursulei von der Leyen, ci de toate contractele de achiziție de vaccinuri din UE, adică inclusiv cele făcute individual de către diverse țări.

Cum toți procurorii EPPO, inclusiv șefa lor, au ajuns acolo în urma unor jocuri politice, diverși analiști de talie mondială s-ar putea grăbi și ar putea afirma că mai multe țări grele din UE i-au pus gând rău Ursulei, de care s-au săturat ca de mere pădurețe. De fapt, Ursula e bine-mersi, ceea ce dorește tuturor celor care vor putea supraviețui acestei ierni, dacă ea va fi mai friguroasă decât trebuie.

Ar fi absurd să credem că birocrățimea europeană s-a decis, brusc, să sacrifice pe cineva din gașcă. Ar fi, de asemeni, și mai absurd să credem că Germania, fără de care LCK n-ar fi ajuns în veci șefa EPPO, ar fi de acord ca un cetățean de-al ei atât de însemnat, cum este doamna von der Leyen, să riște vreun proces real de corupție. Nu există așa ceva la cele mai înalte niveluri ale UE, să fim serioși.

Și atunci?

Ei bine, e mare nevoie ca votanții din întreaga Uniune să vadă că nimeni de la Bruxelles nu este protejat abuziv. Iată, curajoasa procuroare din România, speranța planetară a anticorupției, îndrăznește să se avânte acolo unde nu s-a mai avântat nimeni. Desigur, va fi o anchetă grea, de durată, extrem de anevoioasă. Desigur, sunt foarte multe documente la care procurorii nu vor avea acces, pentru că ele au fost șterse deja. Desigur, totul va dura ani și ani, pentru că nu ne jucăm aiurea cu acuzațiile, la nivelul ăsta.

Oricum, în 2024 mandatul doamnei Ursula von der Leyen va lua sfârșit. Până atunci, ancheta nu va fi nici pe departe gata, iar de atunci încolo procurorii se vor concentra pe infracțiunile posibile din țările membre. Vor fi învinuiți, poate, câțiva miniștri, câțiva conțopiști, dacă va fi învinuit cineva.

Dar, măcar, Laura Codruța Kövesi, care între timp va fi dat nenumărate interviuri în care se va fi autodescris drept o mare luptătoare cu birocrația, va avea exact platforma aia la limita anti-UE de care are nevoie pentru o candidatură reușită la prezidențialele din 2024 din România.

Aaa, că a zis că n-o interesează această candidatură? A zis. Dar nu cumva a zis și că nu-l cunoaște pe Ghiță, că n-a fost în sufrageria lui Oprea, că nu e nimic neconstituțional în protocoalele cu SRI, că e procuroare chiar competentă? A zis și asta… (sursa)

Articolul precedentBihoreanca Anamaria Babău, un nou succes la un concurs internațional de Miss
Articolul următorMarcel Ciolacu promite creșterea pensiilor și a salariului minim începând cu luna ianuarie.