O întrebare de 4 miliarde de euro pentru Iohannis și Guvern, în fața unei crize economice generate de COVID: De ce vă grăbiți să cheltuiți cei 2% din PIB pe înarmare?

Jurnalistul Costi Rogozanu critică în Libertatea consecvența cu care autoritățile române cheltuie în ultimii ani 2% din PIB pe investiții militare în ciuda faptului că lumea s-a confruntat cu două crize economice în ultimii ani. “Spuneți-ne clar programul de țară: ne angajăm toți în armată și poliție și ne facem câte un buncăr?”, întreabă Rogozanu.

Ne trebuie urgent rachete și scuturi?

Să punem, așadar, o întrebare de peste 4 miliarde de euro pe an, întrebare care, bineînțeles, confirmă faptul că sunt plătit de Putin și de chinezi: de ce vă grăbiți să cheltuiți cei 2% din PIB pe înarmare? În zece ani avem iată deja două crize, criza bancară și acum o criză economică generată de o pandemie.

Rezultat: ne-am triplat cheltuielile cu armata, am ajuns la 4 miliarde de euro, cam tot așa am făcut cu serviciile secrete și jandarmeria. Spuneți-ne clar programul de țară: ne angajăm toți în armată și poliție și ne facem câte un buncăr? Aceste cheltuieli sunt complet netransparente, ”strategice”, foarte puțini înțeleg ce se face cu banii, câteva fărâme din viermuiala de pe acest mușuroi de bani ne mai dau articole sporadice, mai degrabă aproximative.

Puterea trebuie chestionată cu armele ei, asta e lecția de bază. Ne spuneți că trecem printr-o criză fără precedent? Șomajul arată dezastruos? Și atunci ne trebuie urgent cine știe ce rachete și scuturi? Știu că Iohannis s-a angajat la asta, și știu că are și un aproape-consens în jur, că doar unii ”critici” ies doar să urle că nu s-au cheltuit complet cei 2%, nu că am cheltui aiurea sau prea mult pentru o țară fără investiții publice în domenii cheie.

Știu că președintele a primit o șapcă de la Trump (foto, n.red), știu că și opoziția a aplaudat furtunos cumpărarea bunăvoinței vestice prin contracte militare, dar nu era ideea că se schimbă lumea de la acest virus? Nu e logic atunci să mai tăiem de la forțele militarizate și să ajutăm civilii să-și revină cât de cât?

Citeşte întreaga ştire: O întrebare de 4 miliarde de euro pentru Iohannis și Guvern, în fața unei crize economice generate de COVID: De ce vă grăbiți să cheltuiți cei 2% din PIB pe înarmare?

Articolul precedentMarcel Ciolacu: Trebuie să înţeleagă odată că acest partid nu mai poate fi confiscat
Articolul următorCe măsuri ia Guvernul? China a provocat României cel mai mare deficit comercial ȘI tot cumpărăm de la ei!