Aparatul bugetar a scăzut în iunie cu 777 posturi față de luna mai și se situează la 1,293 milioane de posturi ocupate, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Comparativ cu finele anului trecut, sistemul bugetar este pe plus cu numai 975 de posturi ocupate, după o primă jumătate a anului 2024 în care au fost consemnate patru luni de scădere (ianuarie, februarie, martie, iunie) și două luni pe plus (aprilie și mai).

Potrivit datelor deținute de Profit.ro, media lunară a creșterii aparatului bugetar în mandatul Guvernului Ciolacu a cooborât în iunie la 756 de posturi (un total de 9.825 de posturi în plus în 13 luni), după ce la final de mai se situa la 884 de posturi în medie în plus pe lună.

Guvernul Ciolacu devine astfel executivul cu cel mai bun control al aparatului bugetar începând cel puțin din ianuarie 2017, dată de la care Profit.ro analizează evoluția numărului de posturi ocupate în funcție de mandatele guvernelor.

De ce este important: Aparatul bugetar se situează foarte aproape de pragul de 1,3 miloane de posturi ocupate. Sectorul public s-a mai situat peste 1,3 milioane în 2009, cu un maxim record de 1,398 milioane în 2008. Ajustările dure din 2009-2010, în cadrul împrumuturilor luate de la FMI (cum ar fi o angajare la șapte plecări), au condus la diminuarea aparatului bugetar la 1,266 milioane în 2010. Minimul a fost atins în 2014, la circa 1,18 milioane de bugetari, ulterior numărul de posturi fiind în creștere constantă.

De asemenea important: Evoluția numărului de posturi ocupate prezintă o situație a dimensiunii aparatului bugetar, dar nu arată numărul angajărilor din sectorul public. Numărul de angajări este mult mai mare, întrucât compensează ieșirile din sistem (pensionări, plecări și decese) și generează și o creștere a numărului total de posturi ocupate.

citiți mai multe pe profit.ro

Articolul precedentRomânii care vând și cumpără locuințe vor trebui să ia un certificat de atestare fiscală de la ANAF / Vor trebui să-și plătească datoriile la Stat, dacă au
Articolul următorOPINII. „Cred că acum este cel mai bun moment să-ţi faci o firmă în România. Acum să-ţi faci o firmă şi să-ţi urmăreşti o idee de afacere este foarte simplu. Nu înţeleg de ce suntem pe ultimul loc în Europa ca număr de firme pe cap de locuitor”