playtech.ro: Foarte mulți români au căzut victimă unei grupări specializate în furtul banilor de la bancomat prin intermediul unor dispozitive de skimming. Oamenii își scoteau liniștiți banii de pe card, iar datele aferente cardului le erau înregistrate și ulterior clonate. Până să-ți dai seama ce se întâmplă, banii ți-au plecat deja din cont.

Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri de la poliția judiciară, au efectuat în această săptămână nu mai puțin de șapte percheziții domiciliare în București, Iași, Bacău și Neamț. Scopul a fost identificarea și capturarea membrilor unei grupări specializate pe montarea de dispozitive electronice de skimming la bancomat. Cu ajutorul dispozitivelor, se citeau datele cardurilor bancare și se extrăgeau banii din conturile victimelor folosind o tehnologie de comunicare prin unde radio.

Cum au rămas românii fără bani la bancomat

Conform datelor făcute publice de procurorii DIICOT, încă de la începutul anului trecut, șase persoane au constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au mai aderat alte patru persoane. În fiecare moment, scopul a fost comiterea de infracțiuni informatice prin montarea la AMT-uri și la alte terminale de plată dispozitive electronice de skimming, atât în țară, cât și în străinătate. Cu ajutorul respectivelor echipamente, au putut să citească datele cardurilor bancare ale persoanelor care utilizau în mod uzual acele bancomate sau terminale de plată. Imediat după înregistrarea datelor, acestea erau transmise prin unde radio către telefoanele mobile deținute de membrii grupării.

”Cu ajutorul acestor telefoane mobile, care preluau temporar (atâta timp cât cardul bancar autentic se afla în proximitatea dispozitivelor electronice de skimming) datele cardului bancar folosit de către persoanele vătămate, era retras numerar de la ATM-uri cu tehnologie de comunicare prin unde radio integrată sau erau efectuate plăţi cu ajutorul unui POS obţinut în prealabil de membrii grupului infracţional organizat, prin intermediul unor societăţi comerciale administrate în fapt de către aceştia.”, se menționează în comunicatul DIICOT.

La această oră, la Structura Centrală a DIICOT sunt audiate șase persoane sub suspiciunea că sunt implicate în activități infracționale. Infracţiunile reţinute în acest caz sunt de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, transfer neautorizat de date informatice, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. (Alexandru Puiu)

Articolul precedentIdeea inedită a unui proprietar sătul de facturile la curent. Imaginile cu apartamentul său din Cluj-Napoca au ajuns virale
Articolul următorParlamentul European impune reguli dure statelor membre, inclusiv României, pentru instalarea stațiilor de încărcare a mașinilor electrice la fiecare 60 de km