agro-tv.ro: În sfârșit, s-a aflat cum se face că economia României este „tigrul Europei”, dar românii sunt din ce în ce mai săraci!

Și, nu! Chipurile, nu e vina guvernanților sau a politicienilor de orice fel, ci e vorba de o simplă „eroare materială”, pentru care, cel mult, poți să tragi de urechi vreo dactilografă sau vreun corector neatent.

Într-un raport publicat la finalul lunii trecute, Avocatul Poporului arată că, de vreun an și jumătate, statul român nu respectă o lege care le-ar aduce românilor venituri mai mari, astfel că celor aproximativ 1,5 milioane de români care lucrează pe salariul minim, adică 1.524 de lei net, le-ar mai trebui aproape încă pe atât ca să poată duce un trai decent.

Din cauză că Institutului Național de Statistică (INS) nu a fixat valoarea coșului nici în 2020, nici în 2021, analiza Avocatului Poporului se bazează pe un studiu finanțat de Fundația Friedrich-Ebert România, la care au lucrat cercetători de la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV) şi Syndex România și care, la actualizarea din toamna anului trecut arăta că valoarea unui coș minim pentru un trai decent ar trebuie să fie: 2.708 lei/lună pentru o persoană adultă singură; 4.417 lei/lună pentru o familie de doi adulți fără copii; 5.993 lei/lună pentru o familie de doi adulți și un copil; 7.234 lei/lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii, relatează Europa Liberă.

Introdus în lege în urmă cu 22 de ani, prin OUG 217/2000, coșul minim pentru un trai decent „constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a politicii salariale”.

În urmă cu aproape doi ani, a intrat în vigoare și legea 174/2020 care prevede că „valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent se stabilește anual de către Institutul Național de Statistică și se aprobă prin ordin al președintelui acestuia”.

Dar, ce să vezi, taman aici s-a strecurat „eroarea materială”, după cum le-a explicat directorul INS, Tudorel Andrei, jurnaliștilor de la Europa Liberă, aruncând pisica în curtea Parlamentului.

Astfel, coșul minim pentru un trai decent „e recalculat numai pentru pozițiile la care Parlamentul ne-a precizat consumul pentru pozițiile respective. Dacă vă uitați în ordonanța care reglementează nu sunt toate pozițiile completate și Institutul n-are în sarcină să calculeze cât consumă o gospodărie. (Legea) menționează să calculăm partea de prețuri, dar la partea de consum eu nu pot să calculez cât consumă o gospodărie pentru anumite articole”, a precizat Tudorel Andrei.

Potrivit acestuia, legea 174/2020 „nu conține cantități și valori decât pentru două capitole (alimentație și produse de uz casnic și igienă personală), din cele 11 capitole de cheltuieli din componența coșului, singurele pentru care s-au putut valida calculele. Ca atare, în lipsa posibilității de a obține valori valide și pentru produsele și serviciile din celelalte nouă capitole incluse în coș, valoarea totală a coșului minim pentru un trai decent nu a putut fi calculată”. Și cu asta, basta!

Și președintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu, a indicat că greșeala aparține Parlamentului, care, după ce președintele a cerut reexaminarea legii, a mai șters din informațiile prevăzute în tabelele din anexa acesteia ca să o simplifice.

Și uite așa, un simplu copy/paste la graficele și tabelele din anexă care a omis o coloană cu cantitățile e responsabil, până la urmă, de sărăcia românilor.

Păi, nu puteți, stimabililor de prin Guvern și Parlament, cum ați umblat cu pixul pe creșterea economică, de-ați speriat speriat Europa așa de tare că ne-au mai tăiat 2 miliarde de euro din granturile pe PNRR, să corectați și „eroarea materială” ca să aibă și românii acces la un trai mai decent? (agro-tv.ro)

Articolul precedentPressOne: Dosar penal deschis în cazul tezei plagiate a premierului Ciucă (PNL)
Articolul următorAngajații din administrația publică vor raportarea salariilor la indemnizaţia viceprimarilor / vicepreşedinţilor consiliilor judeţene