Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a trimis o scrisoare Parlamentului, Guvernului și mai multor ministere în care cere să ia măsuri pentru aplicarea deciziei CEDO în cauza Buhuceanu și alții vs România privind protecția familiilor formate de persoane de același sex.

„Vă adresez rugămintea ca, până la data de 28.11.2023, să analizați hotărârea pronunțată de Curte în cauză și, prin raportare la competențele instituționale, să ne transmiteși punctul dumneavoastră de vedere cu privire la executarea hotărârii Curții”, se arată în documentul consultat de G4Media.

În scrisoare, ministrul subliniază că „statul român are obligația ca, cel târziu până la data de 25.03.2024, să prezinte CM (Comitetului Miniștrilor, n.red.) informații privind măsurile adoptate sau avute în vedere pentru a răspunde încălcărilor Convenției constatate de Curte”.

CEDO a respins în luna septembrie contestația făcută de Guvern în cauza Buhuceanu și alții vs România privind protecția familiilor formate de persoane de același sex.

Astfel, hotărârea CEDO pronunţată în luna mai a acestui an rămâne definitivă, la fel ca obligaţia pozitivă a Guvernului şi Parlamentul României de a adopta măsuri urgente care să asigure protecţia şi recunoaşterea legală a tuturor familiilor, au transmis reprezentanţii Accept.

Pe 22 mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că România a încălcat articolului 8 din Convenţie, respectiv dreptul la ”respectarea vieţii private şi de familie”, în cazul cuplurilor de acelaşi sex. Decizia a fost luată cu cinci voturi la 2, în procesul intentat de Buhuceanu, Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României.

Articolul precedentRevolta taximetriștilor în Timișoara. Cer eliminarea Uber și Bolt: ”O profesie, nu doar o aplicație”
Articolul următorMinistrul Grindeanu vrea ca instituția care judecă contestațiile la licitații să fie trasă la răspundere dacă greșește și întârzie investițiile din PNRR