O hidratare adecvată este importantă pentru funcțiile zilnice ale organismului, cum ar fi reglarea temperaturii și menținerea sănătății pielii. Dar consumul suficient de apă este asociat și cu un risc semnificativ mai mic de a dezvolta boli cronice dar și de deces prematur sau de a fi biologic mai în vârstă decât vârsta cronologică, arată un studiu al National Institute of Health publicat în revista eBioMedicine și citat de CNN.

Aproximativ jumatate din oamenii din intreaga lume nu respecta recomandarile privind consumul zilnic de apa, potrivit mai multor studii citate de autorii noii cercetari.

“La nivel global, acest lucru poate avea un impact important”, a declarat Natalia Dmitrieva, autoarea studiului, intr-un comunicat de presa. “Scaderea continutului de apa din organism este cel mai frecvent factor care creste continutul de sodiu seric, motiv pentru care rezultatele sugereaza ca mentinerea unei bune hidratari poate incetini procesul de imbatranire si poate preveni sau intarzia bolile cronice.

“Nivelul nostru de sodiu seric este influentat de aportul de lichide din apa, alte lichide si fructe si legume cu un continut ridicat de apa.”

Cea mai impresionanta constatare este ca acest risc (pentru bolile cronice si imbatranire) este evident chiar si la persoanele care au niveluri serice de sodiu care se afla la capatul superior al “intervalului normal””, a declarat prin e-mail Dr. Richard Johnson, profesor la Scoala de Medicina a Universitatii din Colorado, conform CNN. El nu a fost implicat in acest studiu.

Mai mult de 50% din corpul uman este alcatuit din apa, care este, de asemenea, necesara pentru mai multe functii, inclusiv pentru a digera alimentele, a crea hormoni si neurotransmitatori si a livra oxigen in tot corpul, potrivit Clinicii Cleveland.

Prin urmare, “rezultatele cercetarii de fata sugereaza ca o hidratare adecvata poate incetini imbatranirea si poate prelungi o viata fara boli”, a declarat intr-un comunicat de presa Natalia Dmitrieva, autoarea studiului, cercetatoare in cadrul Laboratorului de Medicina regenerativa cardiovasculara de la Institutul National pentru Inima, Plamani si Sange, o divizie a NIH.

Sa aflam ce masuri preventive pot incetini procesul de imbatranire este “o provocare majora a medicinei preventive”, au declarat autorii studiului. Asta deoarece o epidemie de “boli cronice ce tin de varsta” apare pe masura ce populatia mondiala imbatraneste rapid.

Autorii s-au gandit ca o hidratare optima ar putea incetini procesul de imbatranire, pe baza unor cercetari anterioare similare efectuate pe soareci. In acele studii, restrictia de apa pe tot parcursul vietii a crescut sodiul seric al soarecilor cu 5 milimoli pe litru si a scurtat durata de viata a acestora cu sase luni, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 15 ani de viata umana, potrivit noului studiu. Sodiul seric poate fi masurat in sange si creste atunci cand bem mai putine lichide.

O cercetare extinsa arata cum hidratatea ajuta sanatatea

Utilizand date de sanatate colectate pe parcursul a 30 de ani de la 11.255 de adulti de culoare si albi din studiul Atherosclerosis Risk in Communities, sau ARIC, echipa de cercetare a constatat ca adultii cu niveluri de sodiu seric la capatul superior al intervalului normal – care este de 135 pana la 146 miliechivalenti pe litru (mEq/L) – au avut rezultate mai proaste in ceea ce priveste sanatatea decat cei aflati la capatul inferior al intervalului.

Colectarea datelor a inceput in 1987, cand participantii aveau intre 40 si 50 de ani, iar varsta medie a participantilor la evaluarea finala din timpul perioadei de studiu a fost de 76 de ani.

Adultii cu niveluri de peste 142 mEq/L au avut o sansa cu 10% pana la 15% mai mare de a fi biologic mai in varsta decat varsta lor cronologica, in comparatie cu participantii din intervalul 137 – 142 mEq/L. Participantii cu un risc mai mare de imbatranire mai rapida au avut, de asemenea, un risc cu 64% mai mare de a dezvolta boli cronice precum insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral, fibrilatie atriala, boli arteriale periferice, boli pulmonare cronice, diabet si dementa.

Iar persoanele cu niveluri de peste 144 mEq/L aveau un risc cu 50% mai mare de a fi biologic mai in varsta si un risc cu 21% mai mare de a muri prematur. Pe de alta parte, adultii cu niveluri de sodiu seric intre 138 si 140 mEq/L au avut cel mai mic risc de a dezvolta boli cronice.

Acest studiu adauga dovezi observationale care intaresc potentialele beneficii pe termen lung ale imbunatatirii hidratarii asupra reducerilor rezultatelor pe termen lung in materie de sanatate, inclusiv mortalitatea”, a declarat Dr. Howard Sesso, profesor asociat de medicina la Harvard Medical School si epidemiolog asociat la Brigham and Women’s Hospital din Boston, prin e-mail. Sesso nu a fost implicat in acest studiu.

Varsta biologica a fost determinata de biomarkeri care masoara performanta diferitelor sisteme si procese de organe, inclusiv biomarkeri cardiovasculari, renali (referitoare la rinichi), respiratori, metabolici, imunitari si inflamatori.

Nivelurile ridicate de sodiu seric nu au fost singurul factor asociat cu riscul de boala, de deces timpuriu si de imbatranire mai rapida – riscul a fost, de asemenea, mai mare in randul persoanelor cu niveluri scazute de sodiu seric.

Aceasta constatare este in concordanta cu rapoartele anterioare privind cresterea mortalitatii si a bolilor cardiovasculare la persoanele cu niveluri regulate scazute de sodiu, care au fost atribuite bolilor care cauzeaza probleme cu electrolitii, au declarat autorii.

Studiul a analizat participantii pe o perioada lunga de timp, dar constatarile nu dovedesc o relatie de cauzalitate intre nivelurile serice de sodiu si aceste rezultate privind sanatatea, au spus autorii. Sunt necesare studii suplimentare, au adaugat ei, dar constatarile pot ajuta medicii sa identifice si sa indrume pacientii cu risc.

Nu bem suficienta apa

Academia Nationala de Medicina (cunoscuta anterior sub numele de Institutul de Medicina) recomanda ca femeile sa consume zilnic 2,7 litri de lichide, iar barbatii 3,7 litri zilnic. Aceasta recomandare include toate lichidele si alimentele bogate in apa, cum ar fi fructele, legumele si supele. Deoarece raportul mediu de aport de apa dintre lichide si alimente este de aproximativ 80:20, aceasta inseamna o cantitate zilnica de noua cani pentru femei si 12 1/2 cani pentru barbati. (sursa)

Articolul precedentDieta care topește grăsimea acumulată de sărbători. Ce trebuie să mănânci ca să slăbești rapid, alimente interzise
Articolul următorCum văd economiştii prestigioasei universităţi Harvard economia României: Este a 19-a cea mai complexă şi sofisticată economie a lumii şi va creşte în medie cu 2,9% până în 2030. De unde vine dezvoltarea?