Ministrul Apărării Naţionale (MApN) Vasile Dîncu susţine că România nu va intra într-un război, dar trebuie să fie pregătită pentru eventualitatea unui conflict armat în Ucraina. Șeful MApN afirmă că toate ţările din flancul estic al NATO iau în calcul ajutor pentru migranţii care ar părăsi Ucraina în eventualitatea unui conflict militar.

„România nu va intra într-un război în acest moment. România trebuie să fie pregătită pentru consecinţele unui posibil conflict la graniţa Ucrainei. Nu putem să spunem cu siguranţă dacă va fi război acolo, în Ucraina, pentru că ar fi foarte mari costurile pentru Rusia dacă ar face acest lucru. NATO a anunţat prin vocea lui Stoltenberg, ieri, că nu poate fi vorba de o intervenţie militară, pentru că Ucraina nu este membru al Alianţei, deci nu poate fi vorba de un răspuns militar din partea asta. Deci din perspectiva asta, noi, România şi NATO nu vom intra în război militar. Sigur că războiul economic, războiul de alte facturi, blocajul economic, un blocking total poate va exista dacă va fi un conflict, dar în acest moment la un război cald, ca să spunem aşa, nu ne aşteptăm” a afirmat Vasile Dîncu sâmbătă, a Digi 24.

Scenariile de lucru ale MApN

Acesta arată că este „luată în calcul” şi ipoteza unei invazii a Rusiei în două regiuni ale Ucrainei.

Întrebat dacă România se aşteaptă la un val de refugiaţi dinspre Ucraina, oficialul MApN a răspuns afirmativ.

„Dacă ne uităm la toate tipurile de conflict de tip militar, migraţii masive din calea războiului se pot produce şi ne aşteptăm şi noi la acest lucru, evident. Chiar dacă la prima vedere unii au senzaţia că noi nu ne pregătim pentru posibile efecte secundare ale unui război, noi ne pregătim pentru asta, ne pregătim la nivelul NATO; toate ţările din Europa şi din flancul estic luăm în calcul acest lucru şi ne pregătim serios pentru toate consecinţele unei asemenea migraţii, suntem pregătiţi în acest moment pentru o posibilă asistenţă pentru migranţi din această, perioadă”, a adăugat ministrul Apărării. (sursa)

Articolul precedentCând se dădea bine cu Putin, Macron spunea că NATO e în moarte cerebrala! Acum ne trimite trupe? Mâine ce va mai zice?
Articolul următorPierdem zile întregi la cozile de la ghișee. 8 din 10 persoane nu-și rezolvă problemele din prima. Cele mai digitalizate orașe din România