Medicii pot demisiona fără preaviz dacă nu au echipament de protecție, spune avocata Doana-Elena Iaba citată de Mediafax. Avocata spune că în Codul Muncii sunt prevederi care arată că salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile din contract. Ea spune că prevederea s-ar putea aplica și medicilor care notifică în demisie că nu au echipament de protecție.

„Medicii care au ales să-şi dea demisia au însă obligaţia legală, conform art. 81 din Codul Muncii (Legea nr. 53/2003 republicată), de a respecta un termen de preaviz care nu poate fi mai mare de 20 de zile”, subliniază avocata.

Potrivit acesteia, prevederile art. 81 alin. (8) din Codul Muncii spun că „salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă”.

„Situaţia în care angajatorul nu ia măsuri eficiente pentru a asigura sănătatea şi securitatea în muncă, expunând astfel atât personalul medical, cât şi pacienţii, la riscul infectării, echivalează cu nerespectarea unei obligaţii esenţiale pe care o are angajatorul faţă de cadrele medicale. Astfel, arătând în cuprinsul notificării de demisie faptul că nu a fost respectată această obligaţie şi nu au fost puse la dispoziţie echipamentele necesare de protecţie, medicul ar avea posibilitatea de a demisiona fără respectarea termenului de preaviz”, crede Diana-Elena Iaba.

În aceste condiţii, o eventuală decizie de concediere emisă de angajator ar putea fi anulată de către salariat prin contestare în instanţă în termen de 30 de zile de la data comunicării.

„Rămâne prerogativa instanţelor de a oferi o interpretare jurisprudenţială cu privire la caracterul esenţial al obligaţiei angajatorului, care să poată avea efectul amintit”, mai spune Diana-Elena Iaba.

În ultimele zile, au fost înregistrate demisii în lanţ în mai multe spitale din ţară, cadrele medicale acuzând că nu vor să lucreze cu pacienţii confirmaţi cu noul coronavirus fără echipamente de protecţie. Guvernul ia în calcul să interzică dreptul de liberă practică şi prelungirea perioadei de preaviz pentru medicii care demisionează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.