Un nou alergen a fost descoperit de cercetătorii din România. Este vorba despre un tip de mucegai care a fost găsit în concentrație mare în aer, în vestul țării. Acesta poate provoca simptome grave de alergie celor care au sensibilitate la polen și o agravare a stării de sănătate pentru cei care suferă de afecțiuni pulmonare.

Sporii de mucegai au alertat medicii încă de anul trecut, atunci când au fost montate câteva stații de monitorizare.

Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: La această stație de măsurare a polenului din aer, montată lângă Spitalul Județean din Timișoara concentrația de spori de mucegai este de peste 38.000, cea mai mare valoarea înregistrată în ultimele zile. Rezultatele pot fi văzute în timp real pe o aplicație de pe telefonul mobil.

Deocamdată nu se știe cauza acestei concentrații periculoase din aer. Acum, specialiștii fac cercetări pentru a identifica tipurile de mucegai și cum ne pot afecta sănătatea.

Prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu, medic alergolog: Cantitatea de spori de fungi depășește de peste 10-15 ori nivelul ambroziei, care depășește de peste 15 ori orice nivel de alt polen. Ar putea induce poate o pneumonie, sau altă afectare de tip pulmonar, care să nu fie alergie. Am identificat unul dintre ei. Este vorba de Alternaria, este un spor care duce la astm și la copii și la adulți, dar am câțiva copii cu forme severe de astm indus de această Alternaria.

Acum, cercetătorii cer verificări asemănătoare și în alte orașe, pentru a vedea dacă există astfel de concentrații periculoase de mucegai, care pot afecta sănătatea oamenilor. (sursa)

Articolul precedentFlorian Bodog: Despre data alegerilor și seriozitatea peneliștilor (FOTO DOCUMENT PNL)
Articolul următorDemocrații sunt disperați după performanța catastrofală a lui Joe Biden în dezbaterea cu Trump: “We are f***ed”