Cred că deja toți am aflat de eșecul lamentabil al programului privind granturile acordate IMM-urilor. Măsura 3 a fost văzută de mulți, cum era și normal, ca și o gură de oxigen pentru firme, granturile urmând să încurajeze investițiile realizate de mediul privat. Rezultatul este o suspendare a programului, acuze de fraudă și promisiuni de rezolvare a situației.

Între timp, doar în județul nostru avem conform datelor oficiale peste 7.000 de contracte de muncă suspendate, iar luna trecută s-au anunțat concedieri colective la diverse firme private însumând 900 de locuri de muncă și din nefericire, dragi cititori, acesta e doar începutul.

Dar să revenim la eșecul răsunător pentru care nu e nimeni din arcul guvernamental de vină!… Un eșec pe care IMM-urile, coloana vertebrală a economiei românești, nu și-l permit după un an în care pandemia și lipsa măsurilor de sprijin din partea autorităților le-au afectat. După o lună de zile avem un tablou complet al amatorismului și un șir întreg de declarații prin care ni se sfidează inteligența și se încearcă acoperirea acestui eșec cu sloganuri pompoase.

Presa a relatat pe larg  faptul că ministrul economiei  Claudiu Năsui a avut cont de administrator pe regiunea București pe platformă, regiune în care  conform datelor apărute peste 80% dintre proiectele câștigătoare s-au depus în ultimele trei zile!!! Claudiu Năsui desigur s-a apărat cum le place celor din ”generația nouă de politicieni revoluționari” printr-o postare pe o rețea de socializare.

Iată ce declara domnul ministru:  “Sunt acuzat că am avut cont pe platforma de granturi. Nu este absolut nicio problemă. Am vrut să văd fiecare pas din procedură și să o optimizez. Ceea ce am și făcut. Am folosit acel cont de câteva ori și exclusiv în scopul înțelegerii proceselor din spatele platformei și a muncii funcționarilor pentru a crește numărul de procesări pe zi. Ceea ce am și reușit. Am crescut numărul de evaluări de 9 ori în timp record.”

Păi, domn ministru, chiar așa? Pe un program care își propune să ajute firmele românesti aflate în DIFICULTATE datorită pandemiei criteriul suprem de departajare a fost procentul de cofinanțare, iar majoritatea proiectelor câștigătoare au avut o cofinanțare de peste 50%? Dacă ai reușit să înțelegi procedura și să o optimizezi atunci de ce în 28 ianuarie cu o zi înainte de termenul limită ai limitat accesul pentru persoanele implicate în procesul de evaluare, iar rezultatele evaluării au fost publicate cu întârziere? Dumneata cu cont de administrator ne spui că ai verificat, optimizat și înțeles sistemul, iar după ce izbucnește scandalul și apar acuzele de favoritism te duci și depui plângere la DNA pentru că există suspiciuni de fraudă? Cum vine asta domnule Năsui?  

În data de 25 februarie în cadrul şedinţei Biroului Permanent al CNIPMMR premierul României Florin Câțu a reușit să mai scoată o perlă pe care desigur deontologii au trecut-o cu vederea:  “E posibil ca o soluție pe care să o avem pe termen scurt acum este să eliminăm acele proiecte din Măsura 3 care sunt legate de imobiliar şi să putem să mergem mai departe. E o discuţie pe care o să o am cu ministrul economiei. Ar fi păcat să nu mergem cu această măsură mai departe. Toată problema a apărut la modul de interpretare a ordonanţei de urgenţă. Noi vorbeam de spaţii de producţie, dar producţia are un sens mai larg, depinde de cine şi cum interpretează”

Pe domnul prim-mistru nu îl interesează faptul că măsura trei a fost deturnată-era adresată celor aflați în dificultate, nu celor care pot să aducă contribuție proprie de 50-60%, este deranjat de acele proiecte care au o componentă imobiliară. Normal că au domnule Câțu, pentru că le-ati dat voie să își treacă la cheltuieli eligibile achiziția de spații de producție. Nu e vorba de nici o interpretare eronată, le-ați permis acest lucru, o premieră în privința genului de cheltuieli eligibile acceptate pe un proiect european. Soluția? Scoatem ce nu ne place deși le-am dat voie și gata? Asta e soluția? Ce mai contează procesele pe bandă rulantă care vor fi declanșate și vor paraliza total măsura… Ce contează este să bifăm o nouă realizare din programul nostru de sloganuri și demagogie la tot poporul. (B.P.)

surse informații – BihorNews.ro, HotNews.ro și news.ro

Articolul precedentFlorian Bodog: În domeniul sănătății, Coaliția PNL-USR+UDMR a reușit contraperformanța de a aloca un buget mai mic decât cel de anul trecut!
Articolul următorUn frate, un tată, un coleg de partid, un președinte de țară: Petrov