Consiliul Concurenței a declanșat o investigație ce vizează un posibil comportament anticoncurențial al unor companii din industria cărnii care își desfășoară activitatea pe piața producției sau comercializării produselor de pasăre din România. Sunt implicați 10 jucători de pe piață, dar și Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței, UCPR ar fi facilitat colaborarea dintre producători pentru ca aceștia să poată limita oferta de produse. Scopul final a fost acela de a umfla prețurile de vânzare. În acest context, reprezentanții Consiliului Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile unor companii care activează pe piața producției și/sau comercializării cărnii de pasăre, precum și la sediul UCPR.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, firmele implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri, conform economica.net. Cu toate acestea, companiile care sunt cooperante și furnizează informații autorității de concurenţă pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor, în cadrul programului de clemenţă.

Inspecțiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate.

Documentele ridicate se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice. Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial.


Anul trecut, Consiliul Concurenței a sancționat 90 de companii și asociații ale acestora cu amenzi de 400,2 milioane ei (82,7 milioane euro), peste 40% din această valoare totală fiind recunoscută de companii.

Andra Moldoveanu / agro-tv.ro

Articolul precedentChiar nu se poate așa ceva! Unchiul Ministrului Mediului ar fi organizat vânătoarea ursului Arthur!!
Articolul următorDar cu Albă ca Zăpada ce-ați avut?