Doar 20 de firme au mai fost plătite din granturile de capital de lucru de la Măsura 2 de sprijin COVID, în ultima săptămână. Măsura 3 a fost scoasă total și din situația la zi a ajutoarelor de stat publicată, vineri, de Ministerul Economiei.

Un număr de 8.195 de firme au fost plătite în total, la Măsura 2 – granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro, de anul trecut până vineri, 4 iunie 2021. Valoarea totală a granturilor plătite este de 2,54 miliarde de lei. În ultima săptămână, doar 20 de firme au primit banii de la stat, în valoare totală de 4,3 milioane de lei.

Nu s-a mai avansat deloc în lista de aplicanți, ultima plată în listă fiind la numărul de ordine RUE 9628, ca și acum două săptămâni.

În acest moment mai sunt 222 de firme cu contracte semnate sau cu notificări primite și care trebuie să semneze sau care așteaptă se le semneze agențiile IMM contractele. Acestea ar trebui plătite în perioada imediat următoare. Dintre acestea 137 de firme cu contracte de finanțare semnate, dar neplătite încă.

5401 firme sunt respinse.

8407 firme sunt acceptate în lista de așteptare și au nevoie să se suplimenteze bugetul la Măsura 2 pentru a-și putea primi banii de la stat.

Ministerul Economiei a anunțat că va lua și restul de bani rămași la Măsura 3 (206 milioane de euro, ca fonduri europene) și îi va pune la Măsura 2 pentru plăți. Banii nu vor ajunge pentru toți aplicanții, mii de firme rămânând în afara bugetului. Acestea vor trebuie să aștepte mai  departe ca guvernanții să programeze facilitatea React EU pentru a lua bani europeni pentru plăți.

Măsura 3 – granturi de investiții de câte 50.000- 200.000 de euro a fost deja scoasă de Ministerul Economiei și din situația pe care o publică săptămânal. Până acum figurau toate cele 3 măsuri în bilanț, dar de vineri, 4 iunie 2021, Măsura 3 a dispărut cu totul din evidență.

La această linie de finanțare s-au înscris un număr de 27.736 de aplicanți, cu solicitări în valoare totală de 15.889.215.181 lei (de 6 ori mai mult decât bugetul disponibil). Ministrul Claudiu Năsui a blocat însă procedura și a a seziat DNA pentru suspiciuni de fraudă. El a anunțat că va desființa Măsura 3 și va organiza de la zero o nouă sesiune de înscrieri, cu reguli schimbate. (startupcafe.ro)

Articolul precedentUngaria şi-a triplat rezervele până la 95 de tone, cea mai mare rezervă per capita din Est. Polonia şi-a adus tot aurul la Varşovia. România nu cumpără şi ţine 60% din rezervă la Londra
Articolul următor”Modelul” nostru, Suedia, una dintre țările UE cu cea mai mare rată a criminalității