Președintele Klaus Iohannis a anunțat în această seară că mâine va organiza consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unei persoane care să formeze un guvern și care să solicite votul Parlamentului – în urma demiterii astăzi, prin moțiune de cenzură, a cabinetului Orban.
Președintele a declarat cu această ocazie că își dorește mult alegeri parlamentare anticipate, dar a acuzat PSD, în termeni duri, că a dat jos guvernul PNL. Or, dat fiind că primul ministru Ludovic Orban a refuzat să demisioneze, ce altă variantă vedea președintele pentru declanșarea alegerilor anticipate? Rămâne un mister…
”Am fost și rămân adeptul anticipatelor. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică ce duce spre alegeri anticipate. Dacă însă constat că partidele nu doresc acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern cu agendă reformatoare, construit de și în jurul PNL”, a spus Klaus Iohannis. Nu se înțelege exact însă pe lângă cine va insista Klaus Iohannis în acest scenariu, dat fiind faptul că tocmai ce s-a constituit în Parlament o majoritate anti-PNL. Probabil că se vor relua tacticile din toamna trecută?
Deși până în prezent PSD și Pro România au anunțat că vor merge la Cotroceni cu o propunere proprie de prim ministru – Remus Pricopie, rectorul SNSPA și fost ministru, este de așteptat ca președintele să o ignore și să îl nominalizeze tot pe Ludovic Orban pentru formarea unui nou cabinet DAR cu speranța că acesta nu va primi, DE DOUĂ ORI, votul Parlamentului. Astfel, se așteaptă ca PNL să nu își voteze propria propunere de prim ministru…
Va fi interesant, în această ipoteză, de urmărit circul politic care va urma, cu două rânduri de consultări mimate, două de audieri ale, probabil, acelorași miniștri în Parlament, două voturi și, în final, dizolvarea Parlementului de către Klaus Iohannis.
Și toate acestea pentru ce? PNL a avut o majoritate parlamentară CLARĂ atunci când a dat jos guvernul Dăncilă, anul trecut. De ce nu a menținut-o? Era la fel de CLAR atunci că PSD nu o mai avea. Altfel, rămânea la guvernare. PNL putea guverna liniștit până la alegerile organizate la termen, în toamnă. Au preferat însă un scenariu al crizei politice, un scenariu care, speră Klaus Iohannis, îi va aduce partidului său TOATĂ puterea în Româia. Pentru că, foarte probabil, acesta este răspunsul.