Guvernul ar urma să aprobe în şedinţa de miercuri, 31 ianuarie, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care va prelungi cu încă 60 de zile măsura privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază.

În acest sens, pe agenda şedinţei de executiv figurează în analiză un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi pentru implementarea unor măsuri de sprijin.

Potrivit proiectului, pus în transparenţă pe site-ul Ministerului Agriculturii, lista cu produse agricole şi alimentare care vor avea încă două luni adaos comercial plafonat cuprinde următoarele produse: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făină albă de grâu “000” până la 1 kg; mălai până la 1 kg; ouă de găină calibrul M; ulei de floarea-soarelui până la 2 litri; carne proaspătă pui (carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard); carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc; legume proaspete vrac (ceea ce înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi); fructe proaspete vrac (ceea ce înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos până la 1 kg; smântână 12% grăsime; unt până la 250 grame; magiun până la 350 grame.

Conform aceluiaşi proiect, pe actuala lista din proiectul de OUG nu se mai regăsesc: cozonacul, orezul, bulionul de roşii, margarina, drojdia, carnea tocată, dar în schimb apare magiunul.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că a decis să prelungească cu 60 de zile ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază.

El a precizat că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5,8% mai mari faţă de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferenţa faţă de aceeaşi lună din anul precedent era de aproape 18%. (sursa)

Articolul precedentPrimul lucru care trebuie făcut dimineața, indiferent de vreme. Sfatul unui reputat medic român pentru a activa creierul
Articolul următorCum vrea PNL să fenteze democrația prin comasarea alegerilor