Libertatea a intrat în posesia documentului întocmit de Comisia de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății, trimis tuturor spitalelor. Protocolul a fost aprobat astăzi prin ordin de ministru.
Ziarul oferă elementele pe care le-a considerat utile, fără a publica însă numele tuturor medicamentelor sau dozajele, pentru că automedicația nu este recomandată în cazul nici unei boli, cu atât mai puțin în situația pandemiei cu COVID-19. Comisia a redactat protocolul de management clinic al pacienților infectați cu noul coronavirus, pe baza dovezilor medicale internaționale disponibile până în prezent.
La ora actuală nu există tratamente aprobate pentru tratamentul infecției COVID-19, amintește protocolul. Documentul trece apoi în revistă toate medicamentele care ar putea să fie opțiuni terapeutice de încercat pentru medici.
Aceste medicamente trebuie prescrise și dozate doar de medici. De aceea Libertatea nu publică schema de tratament din protocol, facând un rezumat, explicat și contextualizat pentru cititori. Vorbim despre substanțe care sunt știute deja în spațiul public, ca hidroxiclorochină, antiviralul remdesivir, sau, în cazurile ușoare, simplul paracetamol. Protocolul definește cum și cui trebuie prescrise aceste medicamente.
Amintim repetat că toate pot fi toxice în anumite doze sau pentru anumiți pacienți, așa că automedicația nu este deloc indicată!!
Din protocolul românesc lipsesc antiinflamatoarelor non-steroidine.
Tratamentul simptomatic poate fi util în majoritatea cazurilor. Există însă o reticență privind utilizarea antiinflamatoarelor non-steroidine – de pildă ibuprofenul- în tratamentul COVID19. Această îngrijorare a fost exprimată public întâi în Franța și este legată de inhibarea efectului benefic al inflamației în cazurile de infecție cu severitate redusă spre medie. Prin urmare, aceste medicamente lipsesc din protocolul emis de MS.