Proiectul de lege denumit şi „Legea Păcănelelor” a fost adoptat marți, 9 aprilie, în plenul Camerei Deputaţilor cu 243 de voturi „pentru”, patru abţineri, iar doi deputaţi nu au votat. Varianta votată în Parlament trimite la periferie spațiile comerciale care exploatează jocuri de noroc de tip „slot machine” doar în localitățile care au sub 15.000 de locuitori.

„Spațiul propus, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slotmachine astfel cum sunt acestea definite în art. 10 alin. (1) lit. e) din OUG 77/2009, trebuie să se afle într-o unitate administrativ teritorială cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori. Dovada numărului de locuitori se face prin adeverință eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus”, se precizează în proiectul de lege.

Se instituie, de asemenea, obligativitatea creării şi menţinerii la zi de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a unui registru public, accesibil online şi actualizat cel puţin o dată la fiecare 24 de ore, care va cuprinde operatorii licenţiaţi/autorizaţi pentru a desfăşura activităţi în domeniul jocurilor de noroc. Proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.


Zilele bune ale celor care au profitat cu lăcomie vânzând iluzii oamenilor s-au încheiat. Parlamentul a votat astăzi scoaterea păcănelelor din peste 90 la sută din localitățile din România – a scris astăzi premierul Marcel Ciolacu pe Facebook.

Protejarea oamenilor trebuie să fie prioritatea, nu niște bani în plus aduși la buget obținuți pe suferința oamenilor, a mai scris președintele PSD.

Am crescut taxele pentru jocurile de noroc, am reglementat mai bine domeniul, am interzis păcănelele în localitățile sub 15 mii de locuitori și vom continua să luăm măsuri până când lucrurile vor fi sub control.

Nu mi-e frică de nimeni și voi merge până la capăt! – a încheiat Ciolacu.


Ce prevede Legea Păcănelelor, în forma adoptată marți

Potrivit noii variante a legii, adoptată astăzi în Parlament, spațiile comerciale care au amplasate mijloace de joc de tip slot machine trebuie să se afle într-o unitate administrativ teritorială cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori. Dovada numărului de locuitori se face prin adeverință eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus.

Potrivit unei analize Euractiv a legii trecute azi în plenul Camerei Deputaților, se pedepsește cu o amendă între 100.000 și 200.000 de lei accesul minorilor în incinta sălilor de jocuri, în primă fază, a doua abatere fiind pedepsită cu suspendare licenței, iar a treia duce la anularea acesteia.

Inițiatorii legii au trecut în proiect și faptul că licența pentru jocurile de noroc se postează la loc vizibil pe materialele de promovare seria și numărul licenței de organizare deținute de organizatorul de jocuri de noroc. În înțelesul prezentului articol, nu sunt considerate acțiuni în scop de reclamă, publicitate sau cu caracter promoțional acțiunile desfășurate de organizatori în mod direct în locațiile și pe paginile de internet proprii. Publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care conțin informații cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc și reclama din exterior pentru jocuri de noroc, site-uri pe care sunt găzduite platforme pe care se desfășoară jocuri de noroc sau branding folosind una dintre mărcile pe care un operator de jocuri de noroc le folosește, care depășesc dimensiunea de 35 mp/panou/material publicitar, sunt interzise.

O altă prevedere spune că se instituie obligativitatea creării și menținerii la zi de către ONJN a unui registru public, accesibil online și actualizat cel puțin o dată la fiecare 24 de ore, care va cuprinde denumirea comercială și numele firmei, pentru operatorii licențiați/autorizați pentru a desfășura activități reglementate de către prezentul act normativ, adresa sediului operatorului, adresa fiecărui spațiu comercial în care operatorul exploatează jocuri de noroc, cu indicarea tipurilor de jocuri de noroc autorizate pentru locația respectivă, seria și adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc licențiat/autorizat pentru respectivul organizator, precum și seria și adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc pentru operatorii economici care desfășoară activități de producție, distribuție, reparații și întreținere pentru mijloacele de joc, import, export, achiziție intracomunitară, livrare intracomunitară sau alte activități cu mijloace de joc, în scopul comercializării sau utilizării, sub orice formă, pe teritoriul României.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenței de organizare și de exploatare a jocurilor de noroc, interzicerea băuturilor alcoolice în locații, înființarea unui registru al companiilor și sediilor, precum și majorarea garanțiilor depuse de companii, obligația operatorilor de a avea sediul social în România.

De asemenea, actul normativ prevede că statul poate acorda licențe doar societăților înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în state semnatare ale Acordului privind Spațiul Economic European sau din Confederația Elvețiană care au înregistrat un sediu permanent în România, arată sursa citată.

Veniturile din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare a lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanțată din venituri proprii.

Pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situații de risc, actul normativ prevede instituirea unei interdicții privind comercializarea de băuturi alcoolice în sălile de jocuri de noroc. Totodată, în vederea promovării unor norme de conduită profesională bazate pe reguli de etică și integritate se prevede instituirea interdicției de participare la jocuri de noroc membrilor Comitetului de supraveghere din cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). (sursa)

Articolul precedentDescoperire neașteptată a experților: Unele alimente duc la orbire totală, risc mare de glaucom
Articolul următorEuropa Liberă: Xi Jinping va veni la Budapesta la începutul lunii mai