adevarul.ro: Cercetările recente realizate de Brigham and Women’s Hospital și Harvard Medical School arată că obiceiurile nocturne, cum ar fi statul la filme sau alte activități din timpul nopții care înlocuiesc somnul, pot contribui la comportamente nesănătoase, crescând astfel riscul de boli cronice precum diabetul.

De ce persoanele care nu dorm suficient noaptea sunt mai predispușe la diabet?

Studiul a analizat comportamentele legate de stilul de viață al persoanelor care nu dorm noaptea și să se trezesc târziu. Cercetătorul Sina Kianersi, autorul principal al studiului, a dezvăluit că persoanele cu acest cronotip au un risc cu 72% mai mare de a dezvolta diabet în decursul opt ani.

Surprinzător, cei care nu dorm noaptea tind să adopte un stil de viață mai puțin sănătos: o dietă proastă, consum crescut de alcool, fumat și un model neregulat de somn. Toate aceste comportamente, la rândul lor, contribuie la dezvoltarea bolilor cronice. Cu toate acestea, chiar și atunci când aceste comportamente nesănătoase au fost eliminate din ecuație, riscul de diabet a rămas încă crescut cu 19% comparativ cu cei care dorm noaptea și sunt matinali, scrie CNN.com.

Este fascinant că fiecare individ are un ceas intern al corpului, care reglează hormonii și alte procese esențiale pentru sănătate. Perturbarea acestui ritm poate duce la o serie de efecte adverse asupra sănătății, cum ar fi rezistența la insulină, un precursor al diabetului.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion impresionant de 64000 de asistente medicale, ca parte a Nurses’ Health Study II, și a colectat date între anii 2009 și 2017. În cadrul acestuia s-au studiat diverse variabile, inclusiv calitatea dietei, dacă fumează sau nu, consumul de alcool, și, bineînțeles, cronotipul, adică ceasul biologic interior.

Este esențial să recunoaștem că persoanele care nu dorm noaptea nu sunt condamnate la un viitor de boli cronice. Kianersi subliniază că, deși cronotipul este influențat de genetica noastră și mediul înconjurător, adoptarea unui stil de viață sănătos poate contribui semnificativ la reducerea riscurilor asociate.

Concluzia studiului este clară: indiferent de cronotipul pe care îl are o persoană, adoptarea unui stil de viață sănătos și conștientizarea potențialelor riscuri pot duce la o viață mai lungă și mai sănătoasă. (sursa)

Articolul precedentPredoiu a pierdut deja lupta cu șoferii drogați sau beți!
Articolul următorElon Musk vrea să transforme X, fostul Twitter, într-un serviciu contra cost