Aeronava Gulf Stream în valoare de 56 de milioane de euro a fondatorului Amazon, Jeff Bezos a fost în fruntea unei parade de 400 de avioane private cu destinația Glasgow, COP26. Printre acestea se numărau cele ale Prințului Albert de Monaco, avioanele zecilor de membri ai familiei regale și jeturile a zeci de CEO „verzi”, care au creat un imens blocaj în trafic, potrivit La Repubblica, citat de Rador.

Cel puțin 52 de avioane private au aterizat duminică la Glasgow. Cele mai prudente prognoze sugerează că flota de avioane private care au sosit pentru COP26 au generat 13.000 de tone de emisii de CO2, echivalentul cantității produse de peste 1.600 de britanici într-un an.

Prinţul Charles s-a numărat printre cei care au călătorit cu un avion necomercial, sosind de la summitul G20 de la Roma. Jurnalele de zbor sugerează că avionul era un MOD.

Bank of America, care se mândrește public cu „angajamentul său față de sustenabilitate”, a sosit în Scoția cu două avioane private, mult mai poluante decât avioanele comerciale, mașinile sau trenurile, şi care emană aproximativ două tone de dioxid de carbon pe oră.

Joe Biden a aterizat luni la Edinburgh, în timp ce Angela Merkel și Emmanuel Macron au sosit la Glasgow. Numai președintele Biden a generat aproximativ 100 de tone de carbon pentru a fi prezent la conferință, datorită unei flote alcătuite din patru avioane, elicopterul Marine One și a unui convoi uriaş de mașini, inclusiv The Beast și numeroase SUV-uri.

Alte avioane private au aterizat în Scoția provenind din destinații precum Stockholm, Roma, Londra și Bruxelles, toate deservite de rute comerciale regulate. Cele mai multe dintre aeronave au fost închiriate. Traficul aerian uriaș a forţat unele avioane să-şi lase VIP-urile pe aeroportul din Glasgow, iar apoi să zboare alte 30 de mile până la Prestwick, din cauza lipsei spaţiului de parcare.

Boris Johnson a sosit de la Roma cu avionul său Airbus A321 cu steagul Regatului Unit, însă a rămas blocat și a survolat Glasgow-ul mai mult de 20 de minute pentru a putea ateriza. În spatele lui, împărtăşind aceeaşi soartă se afla jetul președintelui Coreei de Sud, care sosea de la Roma, unde s-a desfăşurat G20. (sursa)

Articolul precedentAUR spune că a strâns sute de mii de semnături pentru demiterea lui Iohannis în 24 de ore
Articolul următorCîțu: ”A negocia cu PSD înseamnă a negocia împotriva poporului român.” Pe cine a sunat aseară și ce i s-a răspuns