În Camera Deputaților, scrie deputatul bihorean Ioan Mang, am adoptat săptămâna trecută, ca for decizional, un proiect de lege pentru eliminarea impozitării diurnelor/indemnizațiilor angajaților care efectuează transport internațional și nu numai. Este o cerință mai veche a mediului de afaceri și mă bucur că am putut să venim în întâmpinarea solicitărilor acestuia și, mai ales, a angajaților din domeniu.

Conform modificărilor pe care le-am votat, nu vor mai fi impozitate indemnizațiile sau alte sume de acest fel încasate de angajați pe perioada delegării în interes de serviciu în țară sau în străinătate. Plafonul neimpozabil este stabilit la de 2,5 ori nivelul pentru indemnizație în țară, sau pentru diurnă, în străinătate. (sursa)

Mai mult, aceste sume nu se cuprind în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a contribuţiei asiguratorii pentru muncă. Astfel, sunt venituri neimpozabile şi nu se cuprind în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii sumele corespunzătoare cheltuielilor de transport şi cazare, indiferent dacă acestea sunt sau nu incluse în remuneraţia din statul membru în care salariatul este detaşat.

Se propune ca, pentru perioada 1 iulie 2015 – data intrării în vigoare a legii să nu se reîncadreze sumele de această natură şi să nu se emită decizii de impunere. Dacă, însă, până la data intrării în vigoare, contribuabilii au plătit sumele din deciziile de impunere, atunci aceştia au dreptul la restituirea acestor sume, la cerere în termenul de prescripţie legal care se calculează de la data de 1 ianuarie 2022.

O altă prevedere stabileşte că indemnizaţia specifică detaşării transnaţionale poate fi reîncadrată din punct de vedere fiscal de către organul fiscal, ca venit asimilat salariilor pentru care se datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, numai ca urmare a constatărilor Inspecţiei Muncii. Această instituţie, prin inspectoratele teritoriale de muncă, are obligaţia ca, la cererea persoanelor interesate, să confirme încadrarea prestărilor de servicii ca fiind detaşări transnaţionale, indiferent dacă sunt efectuate în România sau în afara României.

Articolul precedentCiolacu: Gazul rusesc să fie înlocuit de gazul românesc! Dependența României e doar 10%
Articolul următorVreme deosebit de rece în martie. Când vor crește temperaturile