Cel mai mare porc din România trăiește într-un sat din Prahova. Îl cheamă Jardel, ca pe fostul fotbalist brazilian Mario Jardel și cântărește peste 600 de kilograme, relatează digi24.ro.

Reporter: Când l-ați luat, domnule? Proprietar: Pe 10 martie 2020. Reporter: Și de atunci? Proprietar: De atunci crește încontinuu și nu am de gând să-l sacrific nici Crăciunul ăsta. E ca și copilul meu!

El e porcul Jardel, laureatul neoficial la categoria grea din România. Are culcușul la câțiva pași de-un rastel cu slănină afumată și garnițe pline cu alți confrați tranșați. Dar e prea alintat să-i pese. Din martie 2020 când a ajuns în curtea stăpânului pe nume Praf se bucură de mălai și boabe . Plus două ouă moi la micul dejun. Pentru răsfăț și sănătate.

Proprietar: Câte două ouă pe zi! Reporter: Păi, de ce? Proprietar: Pentru a-i întări picioarele. Coaja oului conține calciu. Altfel nu puteam să-l duc până aici! În afară de hrană, mălai, furaje și uruială granulată, fără absolut niciun fel de concentrat, el mănâncă ouă pentru a-l ține picioarele

În zi de filmare, stăpânul Praf îl scarpină pe Jardel după ureche și-l cântărește cu ruleta. I-o întinde pe spinare, apoi de jur-împrejur și-l laudă c-ar avea 600 de kilograme trecute… Cifra îl face mândru. E sigur că Jardel e porcul porcilor din țara toată. Așa că i-a fixat preț pe cinste.

Reporter: Dar de unde, până unde, Jardel? Proprietar: Când era mic, acest porc fugea de aici, până acolo și înapoi foarte rapid. Și l-am denumit Jardel, după fostul fotbalist Mario Jardel! E crescut cu drag, cu pasiune. D-asta am și pus un preț care nu cred că și-l permite nimeni. De 20 de mii de lei. Și dacă ar veni cu banii… l-aș vinde cu inima strânsă, vă dați seama. Reporter: Vreau să-mi răspundeți sincer: Ați sta la masă, să mâncați o friptură din Jardel? Proprietar: Domnule, din celălalt am mâncat, ca să nu fiu… să nu mă creadă lumea mincinos, probabil aș mânca. Dar aș mânca… cu o oarecare reținere!

Potențialul cumpărător ar umple destule garnițe din Jardel. S-ar alege cu zeci de metri de cârnați, destulă slănină și-o mulțime de… porcării. Ne detaliază aspectul, tot stăpânul Dan Praf.

Daniel Praf, proprietarul lui Jardel: Slănină… 50 de kilograme, garantat. Cârnați, la fel: 50 – 70 de kilograme! Carcasă… eu zic că undeva la 450 de kilograme rămâne carcasa. Porcul pierde 25 la sută din greutate după sacrificare.

Cam asta-i povestea celui mai gras porc din România. Porc… de rasă: Duroc – Marele Alb – Landrace. Pentru poze de sezon… îl găsiți în Drajna de Jos, pe Florăreselor. Întrebați de Jardel. (Liviu Cojan)

Articolul precedentDSVSA Bihor acționează în luna decembrie în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare
Articolul următorAmbasadorul României la Viena se căciulește în fața austriecilor. ‘Vă adresez un strigăt de ajutor, care nu trebuie înţeles ca o reclamaţie sau critică…’