Vă mărturisesc că nu am crezut că mai este posibil să retrăim vremurile de tristă amintire din ”epoca de aur”. La ce mă refer? La ce altceva decât la ”măsurile” de economisire a energiei propuse și anunțate tocmai de la Bruxelles, capitala Uniunii Europene sau din alte capitale occidentale. Unele dintre ele corecte, însă și multe care frizează absurdul sau ridicolul.
Atât personal, cât și la nivelul grupului PSD din parlament susținem ideea de combatere a risipei de energie. Risipa trebuie combătută tot timpul, nu doar acum în aceste vremuri de criză. Planul de economisire trebuie însă stabilit individual la nivelul fiecărei gospodării și nu impus forțat de Guvern sau de UE, așa cum a fost impus de către conducătorii regimului comunist.
Poate că tehnocrații de la Bruxelles nu știu, dar România este singura țară din fostul bloc comunist, deci implicit și singura țară din UE, în care înainte de 1989 s-au aplicat astfel de ”măsuri” de economisire forțată impuse de conducătorii ”luminați” de atunci, fie prin întreruperea gazelor naturale, fie a energiei electrice furnizate populației.
Nu cred că își dorește cineva repetarea unor astfel de experiențe nefericite. Nu cred că cineva cu mintea la cap își poate propune să petreacă serile lungi de toamnă și de iarnă la lumina lămpilor de gaz sau a lumânărilor. Oricât de romantic ar putea suna o astfel de idee, mai ales pentru ”progresiștii” de astăzi, nu cred că s-ar bucura nici ei să stea pe întuneric ore-n șir. La fel cum nu cred că ar funcționa nici dușul în doi. Poate pentru altceva, dar nu pentru a economisi apă și energie…
Trebuie să ieșim din zona aceasta de bazaconii și să ne gândim la alte soluții reale și pe termen lung. Trebuie să începem să gândim ”out of the box”, cum le place celor de la Bruxelles să spună. Iar prin ”out of the box” nu înțeleg nicidecum ”into the dark”.
Totodată, trebuie să subliniem câteva aspecte importante în actualul context. România are astăzi capacități de producție a energiei pe care nu le utilizează la maxim. Noi am putea produce mai multă energie decât ar fi nevoie, cu condiția să punem la punct sistemul național de energie. În același timp, avem cel mai mic consum de energie electrică pe cap de locuitor din Europa. Așadar, suntem deja la cel mai scăzut nivel și nu putem aplica același tratament ca în statele în care cetățenii au un consum mult mai ridicat. Ar fi ineficient și ilogic!
Nu în ultimul rând, și cu asta închei intervenția mea de astăzi, consumul de energie electrică a scăzut deja în România cu 5,2% pe ansamblu și cu 8% la populație, ceea ce înseamnă că prețurile în creștere au impus deja un comportament responsabil din partea consumatorilor. Unii au și început să reducă nivelul consumului, pentru că, până la urmă, este vorba de portofelul fiecăruia. Deci din punctul nostru de vedere, ne apropiem de atingerea procentului european de 10%, iar acest lucru se va petrece voluntar, fără a fi nevoie de economisiri impuse de statul român sau de Uniunea Europeană. Cred că românii sunt suficient de responsabili și vor economisi fără să le spunem noi sau alții ce să facă.
sursa – Declarație politică, Camera Deputaților