PSD a aprobat intrarea la guvernare și structura guvernului, scrie președintele PSD Bihor, deputatul Ioan Mang.

La negocierile cu PNL și UDMR, PSD a avut de ales între impunerea pachetului social și funcția de premier. Conducerea partidului a decis că realizarea măsurilor din pachetul social este mai importantă decât deținerea funcției de premier în prima rundă. De aceea, PSD s-a asigurat că va avea instrumentele guvernamentale pentru a realiza măsurile din pachetul social, respectiv Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Sănătății, Ministerul Familiei. În plus, negocierile trebuiau încheiate, pentru că este nevoie urgent de un guvern cu puteri depline care să facă rectificarea bugetară și să ia măsurile absolut necesare.

Motivul pentru care PSD a intrat la guvernare a fost de a opri căderea nivelului de trai și de a stabiliza situația economică, socială și sanitară din România. Acest obiectiv, cuprins în pachetul social, a fost prioritar în raport cu negocierile privind alocarea portofoliilor de miniștri.

Principalele măsuri din programul social:

Creșterea alocațiilor cu 40%, de la 427 lei la 600 lei pentru copii sub 2 ani, creșterea de la 214 la 243 lei pentru celelalte vârste și a 13-a alocație pentru copii cu dizabilități.

Creșterea salariului minim de la 2.300 la 2.550 de lei (+10,9%).

Creșterea pensiei minime cu 25% de la 800 la 1.000 lei/lună.

Creșterea punctului de pensie cu 10%. În plus se va acorda un ajutor suplimentar pentru perioada de iarnă tuturor pensionarilor cu pensia peste nivelul minim, dar sub 1.600 lei.

În ceea ce privește rotația premierilor, dacă Nicolae Ciucă nu va demisiona din fruntea guvernului, în iulie 2023, așa cum s-a stabilit prin protocol, înseamnă că PNL va fi responsabil pentru ruperea actualei coaliții. PSD își va folosi puterea de schimbare a structurii politice a guvernului, ceea ce va conduce inevitabil la căderea Guvernului.

Pornim la drum totuși încrezători și avem încredere că domnul Ciucă își va ține cuvântul de militar. PSD acordă PNL prezumția de bună-credință că va respecta protocolul de guvernare, pentru că am realizat cu toții că această guvernare este singura soluție pentru a scoate din criză România. (sursa)

Articolul precedentDeci, se poate? Pensii majorate de la 1 ianuarie 2022. Creşte punctul de pensie şi pensia minimă
Articolul următorTransporturi: Coaliția PSD-PNL-UDMR promite mii de km de drumuri modernizate și creșterea vitezei pe calea ferată. Oradea apare cu Aeroportul