Una dintre cele mai faimoase ziceri din limba engleză este aceea că nu există prânz gratuit (there is no free lunch). Este o atenționare pentru cazurile în care suntem tentați să ne lăsăm pradă ideilor facile, populismului, conspirațiilor, soluțiilor miracol și chiar dogmatismului. Printr-o astfel de situație am trecut în ultimii ani în domeniul energiei – spune deputatul bihorean Ioan Mang (PSD) într-o declarație politică susținută recent în Camera Deputaților.
S-au ținut, chiar și la noi, spune Ioan Mang, discursuri pompoase, s-au lansat planuri ambițioase, s-a anunțat, triumfal și prematur, încheierea definitivă a erei fosile și începutul celei verzi. Și ne-am făcut, mărturisesc, speranțe, chiar dacă prea mult entuziasm și prea multă încrâncenare aruncă, de multe ori, lucrurile în derizoriu. Totuși, mulți au crezut că o eră mult mai bună era posibilă deja, atunci. După care, brutal și real, a venit dușul rece al crizei de acum, a venit momentul confruntării dintre ideal și realitate, dintre naivitate, aș spune mai blând și nevoia ca oamenii să aibă acces la energie acum și, mai ales, înainte de orice, să își poată permite costurile aferente.
Sper că și cei mai încrâncenați avocați ai soluției verzi unice și-au dat seama cât de departe suntem de discursurile triumfaliste, cât avans tehnologic mai este încă necesar, dar mai ales, cred eu, cât realism!
Mă număr printre cei care cred că, măcar în parte, umanitatea are capacitatea de a afecta clima și, mai mult decât orice, cred că dacă putem găsim soluții pentru a polua mai puțin, atunci avem obligația să o facem și să implementăm urgent acele soluții. În același timp, și am cerut asta încă de dinaintea invaziei rusești din Ucraina, avem datoria de a ne gândi și la noi, la cei de acum, la situația noastră care nu este una închipuită ci una foarte reală. De aceea am susținut și susțin menținerea minelor de cărbuni, de aceea am susținut și susțin ca resursele noastre naturale energetice, chiar dacă exploatate de firme străine, să ajungă, înainte de orice, și preferențial, la români. Orice altă soluție mi se pare de neacceptat!
Dar, de asemenea, cred că toate cele de mai sus pot și trebuie făcute de o manieră modernă, mai puțin poluantă, prin retehnologizare, prin filtrarea agresivă a eventualelor emisii nocive. Soluțiile reale există și de ele avem nevoie acum!
Mesajul meu este acesta: am convingerea că viitorul securității noastre energetice stă în rațiune și realism, nu în dogmatismul fanatic! Trebuie, mai mult ca oricând, să fim pragmatici, așa cum sunt toate celelalte țări din Uniunea Europeană, trebuie să acceptăm și să ne impunem ținte realiste în privința reducerii dependenței de combustibilii fosili și tranziția către energia verde atunci când ea va fi cu adevărat disponibilă facil și constant. Până atunci, spune președintele PSD Bihor, cer cu tărie gaze și petrol românesc pentru români, cărbune românesc pentru români și, desigur, uraniu românesc, pentru ca românii să aibă acces urgent la energie mai ieftină și mai curată.
Declarație politică, Camera Deputaților, 19.10.2022